Japonya’daki NTT Communication Science Laboratories’den üç fizyolog, Formula 1 yarış arabası sürücülerinin göz kırpmalarını refleks olarak pistin daha düz kısımlarında ayarladıklarını keşfetti. iScience’a bildirilen araştırmalarında Ryota Nishizono, Naoki Saijo ve Makio Kashino, göz kırpmayı izlemek için üç profesyonel Formula 1 yarış arabası sürücüsünün kasklarına sensörler yerleştirdi.
Önceki araştırmalar, isteyerek göz kırpmanın mümkün olmasına rağmen çoğunlukla bunun bilinçsiz bir davranış olduğunu öne sürer. Bu araştırmalar, göz kırpmanın amacının göz yüzeyindeki materyali temizlemek ve sklera ile korneayı nemli tutmak olduğunu da açıklar.

Diğer araştırmalar, beklenmedik olaylar sırasında -örneğin yaklaşan bir mermiye tepki olarak- ikincil bir tür göz kırpmanın meydana geldiğini de ortaya koydu. Bazı araştırmalar ise göz kırpma ile konsantrasyon arasında bir bağlantının varlığını gösteriyor. Bu yeni deneyde, bu üçüncü tip göz kırpmanın olası bir örneği incelendi.
Yarış arabası sürücülerinin göz kırpma alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için üç profesyonel Formula 1 pilotu izlemeye alındı. Her birinin kaskına gözün açılıp kapandığını algılayabilen sensörler yapıştırıldı. Sürücülerin her biri daha sonra arabalarını profesyonel bir yarış pistinde ve standart yarış hızlarında sürdü.
Üç pilotun da parkurun daha güvenli kısımlarında göz kırpma eğiliminde olduğu tespit edildi. Hatta sürücülerin üçü de parkurun kritik kısımlarında (virajlar almak veya bir rakibi sollamaya çalışmak gibi) göz kırpmaktan özellikle kaçındı.
Araştırmacılar, yarış arabası sürerken göz kırpmanın kritik anlarda sorunlara yol açabileceğini belirtti. Sürüş sırasında saniyenin sadece beşte biri kadar süren göz kırpmanın, 354 km/s hızla gidildiği takdirde karanlıkta yaklaşık 20 metre sürmek ile eş değer olduğunu hesaplandı.
Bulgular, göz kırpmanın görsel sistemin bir parçası olduğunu ve gözleri korurken aynı zamanda bir bütün olarak vücut için koruma sağladığını çok net bir şekilde vurgulamakta.
Derleyen: Nazlıcan Vatansever