Herkesin merakla beklediği “Instagram algoritması nasıl çalışıyor?” sorusunun cevabı açıklandı. Instagram CEO’su Adam Mosseri’nin yaptığı açıklamalar platformla ilgili merak edilenleri açığa çıkardı.
Instagram, dünyanın en popüler ve en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri. Instagram kullanıcılarıysa yıllardır platformun algoritmasının nasıl çalıştığını merak ediyordu. Kullanıcılar, gördüğü tüm gönderilerin neye göre sıralandığını anlayamıyordu. Instagram CEO’su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu bilinmezliğe ve tartışmaya son noktayı koydu. Algoritmanın nasıl çalıştığını bütün detaylarıyla anlattı.
Mosseri, Instagram’daki gönderilerin, hikayelerin, keşfet sayfasının ve Reels’ların neye göre sıralandığını açıkladı. Yapılan açıklamada Instagram’ın birden çok algoritmaya sahip olduğu ve bu algoritmaların birbirleriyle eş zamanlı olarak çalıştığı belirtildi.
Akış sayfası nasıl çalışıyor?

Kullanıcı etkinliği, gösterilen gönderi hakkındaki bilgiler ve gösterilen gönderileri paylaşan kişiler hakkındaki bilgilerle akış sayfası algoritması şekilleniyor.
Instagram algoritması, her şeyden önce kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına bakıyor. Instagram; kullanıcının beğendiği, kaydettiği, yorum yaptığı ve başka bir kullanıcıyla paylaştığı gönderileri, ilgi alanı olarak kabul ediyor. Dolayısıyla ana sayfadaki diğer gönderiler de bunlara göre şekilleniyor.
Popüler kullanıcılara ait gönderiler ön planda tutuluyor fakat kullanıcılar ne kadar popüler olurlarsa olsunlar sürekli paylaşım yapmaları halinde tüm gönderileri öne çıkarılmıyor.
Hikayeler nasıl sıralanıyor?

Geçmiş görüntülenme, etkileşim sıklığı ve yakınlığa göre hikayeler sıralanıyor. Hikayelerin sıralamasındaki en önemli konu geçmişteki davranışlar. Yani bir kullanıcının hikayesine ne kadar çok bakılırsa o kullanıcı ön sıralarda yer alıyor.
Bir diğer kilit noktaysa hikayelerle etkileşime girilme sıklığı. Hikayesine fazla beğeni veya DM atılan hesaplara ait hikayeler, ön sıralarda yerini alıyor. Ek olarak yakınlık seviyesi arttıkça (aile, arkadaş vb.) hikayeler ön plana çıkıyor.
Keşfet nasıl çalışıyor?

Gönderinin popülerliği, keşfet hareketleri, gönderinin sahibiyle olan geçmiş ve gönderinin sahibiyle ilgili bilgilere göre keşfet algoritması şekilleniyor.
Daha hızlı ve daha çok beğenilen veya kaydedilen gönderiler ön planda tutuluyor. Algoritmayı oluşturan esas konunun kullanıcının kendisi olduğunun altı çiziliyor. Kullanıcının takip etmediği fakat gönderisini beğendiği, paylaştığı veya kaydettiği hesap varsa o sayfalar öne çıkıyor.
Reels’lar nasıl çalışıyor?

Kullanıcı etkinliği, etkileşim geçmişi, gönderinin popülerliği, gönderi sahibinin popülerliğine göre Reels’lar sıralanıyor. Instagram algoritması çeşitli kategorilerde benzerlik gösteriyor. Ana sayfa ve keşfet’te olduğu gibi Reels sayfasında da kullanıcı etkinliği ön planda tutuluyor. İlgi çeken kategoriler, kullanıcıların Reels’ta karşısına çıkıyor.
Geçmişte kullanıcının etkileşime geçtiği hesaplara ait Reels’lar, daha çok gösteriliyor. Oluşturulan videodaki ses veya görüntüler ne kadar popülerse, ön plana çıkma olasılığı artıyor.
Reels’taki gönderiler, paylaşan kişilerin popülerliği de göz önünde bulundurularak sıralanıyor. Takipçi sayısı yüksek olan ve daha iyi etkileşim alan hesaplar, Reels sayfasında ön plana çıkıyor.
Böylelikle yıllardır Instagram kullanıcılarının “Algoritma nasıl işliyor?” sorusu Adam Mosseri’nin yaptığı bilgilendirmeyle giderilmiş oldu.
Derleyen: Sarper Kaçar