Bilim insanları, tarihte ilk kez bir atom tanesini X ışınları sayesinde fotoğraflamayı başardı. Bu çalışmanın nano dünyada oldukça ses getireceği düşünülüyor.
Alanında ilk olan X ışınıyla atom gözlemleme çalışmasıyla birlikte, X ışınıyla gözlemlenen en küçük yapı taşı bir atom tanesi olarak güncellendi. Araştırmacılar, bu çalışmanın birçok yeni çalışmanın önünü açacağını öngörüyor.
Atom, X ışını altında tam olarak bu şekilde görünüyor:
Üstteki görsel, tek bir demir atomundan oluşan supramolekülün X ışını altındaki görüntüsünü içeriyor.
Bu fotoğrafta ise 6 ribidyum ve bir demir atomunun oluşturduğu supramoleküler yapılar görünüyor.
Ne işe yarayacak?
Bugünün teknolojisiyle atomları gözlemleyip fotoğraflarını çekmek mümkün. Buna karşın atomlar da X ışınlarını kullanmadan herhangi bir şeyin içinin görüntülenemeyeceği kuralına dahil. Bu başarının en işe yarar noktası, insanlar olarak en küçük yapı taşımızın içeriğine dair daha çok bilgi sahibi olabilmemizi sağlaması. Ohio Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarından bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışma, aynı zamanda bir atomun kimyasal durumuna ilişkin çok daha detaylı bilgiler edinebilmemizi sağlayacak.
Bu konudaki ilk keşif, çalışmayla beraber yapıldı bile. Araştırmacılar, oldukça nadir bulunan terbiyum atomunu incelediklerinde, atomun kimyasal durumunu değiştirmediğini gördüler. Demir atomunun ise yoğun şekilde etrafıyla etkileşimde olduğunu gözlemlediler.
Çalışma, Nature dergisinde yayımlandı.
Derleyen: Merve Nur Sözen