Araştırmacılar, Endonezya’da geri dönüştürülmüş bebek bezlerinden tek katlı bir ev inşa etti. Araştırmacılar, ev inşasında kullanılan bu bebek bezlerinin yeniden değerlendirilmesinin hem daha uygun fiyatlı barınma sağlayacağını hem de atık yönetimine faydalı olacağını söylüyor.
Araştırmacıların Endonezya’da bebek bezleriyle yaptığı ev ile tanışın.
Ekip, 18 Mayıs’ta Scientific Reports’ta yayımlanan rapora göre, yaklaşık 36 metrekarelik tek katlı bir ev inşa etti. Evin inşasında; evin zeminine, kolonlarına ve duvarlarına yaklaşık 2 metreküp atık bebek bezi kullanıldı.
Ekip, geri dönüştürülmüş bebek bezlerinin kompozit yapı malzemesi olarak kullanılmasının sadece çöp sahası atıklarını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda bu şekilde inşa edilen evlerin daha uygun fiyatlı olacağını bildirdi. Ekip, düşük maliyetle barınma ihtiyacının karşılanmasının Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde özellikle bir ihtiyaç olduğunu belirtti
Endonezya’nın kentsel nüfusu son 30 yılda yaklaşık %4 arttı ve insanlar daha çok şehir merkezlerine taşınmaya başladı. Japonya’da Kitakyushu Üniversitesinden çevre mühendisi Siswanti Zuraida, Endonezyalıların üçte ikisinden fazlasının 2025 yılına kadar kentsel alanlarda yaşayacağını beklediğini söylüyor. Aslen Endonezyalı olan Zuraida bu nüfus patlamasının hem konut talebi hem de atık yönetimi üzerinde ağır bir baskı yaratacağını dile getirdi. Bununla beraber tek kullanımlık olan çocuk bezleri de çoğunlukla çöplüklerde birikiyor ya da yakılarak atık sorununun daha da büyümesine neden oluyor.
Tek kullanımlık bebek bezleri, odun hamuru, pamuk suni ipek ve plastik gibi potansiyel olarak ev inşasında faydalı olacak pek çok yapı malzemesi içeriyor.
Zuriada ve meslektaşları, harç ve betonda kullanılan kum, çakıl ve diğer geleneksel inşaat malzemelerinin aşınma dayanıklığını düşürmeden; yıkanmış, ölçülmüş, sterilize edilmiş ve parçalanmış bezler ile bu yapı malzemelerinin ne kadarının değiştirilebileceğini değerlendirdi. Araştırmacılar, farklı oranlarda çocuk bezi malzemesini çimento, kum, çakıl ve suyla karıştırarak altı farklı beton ve harç örneği oluşturdular. Örnekler bir makinede ezilerek her birinin ne kadar ağırlık taşıyabilecekleri tespit edildi.
Ekip daha sonra, yapılan hesaplara göre kullanılabilecek maksimum bebek bezi miktarına göre küçük, tek katlı, iki yatak odalı bir banyolu evi tasarlamaya ve inşa etmeye devam etti. Ekip, kolon ve kiriş gibi taşıyıcı yapı bileşenlerinde kullanılan geleneksel malzemelerin %27’sine kadarının önemli bir güç kaybı olmadan bebek bezleri ile değiştirilebileceğini tespit etti. Ekip daha yüksek katlı binalar için bu oranın daha az olduğunu hesapladı. Ekip, üç katlı bir evin taşıyıcı yapılarında %10’a kadar bebek bezi kullanılabileceğini hesaplarken duvar bölmeleri veya bahçe kaldırım blokları gibi yapısal olmayan bileşenlerde ise bebek bezlerinin %40 oranına kadar kullanılabileceğini hesapladı.
Zuriada, daha uygun fiyatlı konut ihtiyacına rağmen, bebek bezlerinin veya diğer düşük maliyetli geleneksel olmayan inşaat malzemelerinin ev inşasında benimsenmesinin önünde önemli engeller olduğunu söylüyor.
Bebek bezlerinin ev inşasında kullanılması için plastik bileşenlerinin organik liflerinden ayrıştırılması gerekiyor. Bu da sadece gelişmiş ülkelerde mevcut olan geri dönüşüm süreci ile sağlanabiliyor. Endonezya’nın yapı yönetmelikleri inşaat malzemelerini beton, tuğla, ahşap ve seramikle sınırlandırıyor. Yönetmelikte yer alan bu malzemeler karbon emisyonları açısından yüksek maliyetli.
Almanya’daki Technische Universität Dresden’de kimyager Christof Schröfl, “Atıkların başka amaçlar için nasıl kullanılacağını düşünmek mükemmel fikir” diyor. Ancak kullanılmış bebek bezlerinin bina inşasında yeniden kullanılmasının çevre dostu olma konusunda sınırları olabileceğini, çünkü atık bebek bezlerini ayırmanın ve strerilize etmenin zorlukları olduğunu söylüyor.
Schröfl, ayrıca “Tek kullanımlık bebek bezlerini daha az sıklıkla atılan bir şeyle değiştirmenin yollarını düşünmeye başlamak faydalı olabilir.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey