Kuzey Kore’nin geçtiğimiz günlerde uzaya “casus” uydu fırlatma teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı. Batı ülkeleri, Kuzey Kore’nin fırlatmak istediği uydunun enkazının bazı parçalarından, Kuzey Kore’nin bu işte ne kadar becerikli olduğunu öğrenebilecek.
Kuzey Kore uzaya bir casus uydu göndermek istedi ama bu eyleminde pek başarılı olduğu söylenemez. Kore Merkez Haber Ajansının haberine göre Malligyong-1 uydusu, ikinci aşamada denize düşmesine neden olan bir arıza yaşadı. Kuzey Kore’nin yönetildiği başkent olan Pyongyang yönetimindeki medya, uydunun başarısızlığını kalitesiz yakıta ve uyduyu fırlatmakla sorumlu Chollima-1 roketinin yeni olmasına bağladı. Pyongyang, projedeki kusurları düzeltme ve uyduyu en kısa sürede yeniden fırlatma sözünü verdi.
Bu girişim, Kuzey Kore’nin bu konudaki altıncı denemesiydi. Geçmişte, bu tür uydu fırlatmalarının, Pyongyang’ın uluslararası kuralları aşma ve uzun menzilli füze sistemlerini gizlice test etme girişimi olduğuna inanılıyordu. Hem Japonya hem de Güney Kore, fırlatmadan sonra sirenlerini etkinleştirdi, ancak projenin oluşturduğu tehditlerin ortadan kalktığı netleştiğinde sirenler hızla iptal edildi.
Güney Kore daha sonra, enkazın ülke için büyük bir nimet olabileceğine inanılan bir kısmını kurtardığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir güvenlik analisti olan Ankit Panda, Agence France-Presse’e “Teknik uzmanlar; kurtarılan enkazdan büyük, çok aşamalı güçlendiricilerle Kuzey Kore’nin yeterliliği hakkında muazzam bir fikir edinebilecekler.” dedi.
Derleyen: Özgür Kirici