Hayvanlar biz insanlar gibi bir ergenlik döneminden geçip hormonal dengesizliklerle uğraşıyor mu? Yoksa daha farklı bir fizyolojileri mi var?
Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi ve Harvard Üniversitesinde kardiyolog ve evrimsel biyolog olan Dr. Barbara Natterson-Horowitz gibi araştırmacılar, tüm hayvanların olmasa da çoğunun ergenlik dönemini yaşadığını savunuyor.

Natterson-Horowitz, ergenliğin sadece insanlara özgü bir şey olduğunun düşünüldüğünü, dikkatli bakıldığında bu geçiş döneminin evrensel olduğunu vurguladı.
Teksas Üniversitesinde biyolojik antropolog ve primatolog olan Aaron Sandel, genç şempanzelerin yeni bedenlerine alışırken onları sakar bırakan bir büyüme atağı yaşadıklarını gösteren bir makale yayımladı. Bu döneme giren şempanzeler ebeveynleriyle daha az, karşı cins de dahil olmak üzere akranlarıyla daha fazla zaman geçirmeye başlıyorlar. Ancak genç erkek şempanzeler bu dönemde agresif değil, bunun yerine akıl hocası olarak hizmet eden ve onlara sosyal ipuçlarını öğreten yaşlı yetişkin şempanzelerin rehberliğine başvururlar.
Wisconsin-Madison Üniversitesinde peyzaj ekoloğu olan Christine Ribic, genç otlak kuşlarının “erken kalkan yol alır” trendine uymadıklarını ve bunun yerine gün boyunca geç saatlere kadar uyuduklarını tespit etti.
Natterson-Horowitz, insanlar ve vahşi akrabaları arasındaki bu bağlantıları araştırmanın birleştirici olabileceğini ve kendi zorluklarımızın üstesinden gelmemize yardımcı olabileceğini söyledi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen