Startup’lar, Chatbot terapisine yönelik artan talebi karşılamak için ChatGPT kullanıyor. 30 yaşındaki Mark da, son birkaç aydır terapisti olarak ChatGPT’ye güveniyor. Peki neden?
Chatbot’a yaşadığı zorluklardan bahseden Mark, yazılımın evcil hayvanını kaybetmenin yasını tutan bir aile üyesine destek olabileceği gibi, empati ve yararlı tavsiyelerle yanıt verdiğini gördü.
Bir takma ad kullanmak isteyen Mark, “Deneyim çoğunlukla olumluydu. Aldığım tavsiye, gerçek terapistlerden daha iyi olmasa da aynı seviyedeydi.” dedi.
Ancak birkaç hafta önce Mark, ağır konuları gündeme getirdiğinde GPT’nin artık yanıt vermeyi reddettiğini fark etti ve bunun yerine onu bir profesyonelden veya “hayatında güvendiği bir kişiden” yardım istemeye teşvik etti. Bu ani değişiklik onu hayal kırıklığına uğrattı. Onun deneyimi, sosyal medyadaki diğer ChatGPT kullanıcılarının deneyimlerini yansıtıyor. Bu kullanıcılar, Chatbot’un artık kendileriyle otomatik terapi seanslarında etkileşim kurmadığını da bildirdi.
ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI sözcüsü, yakın zamanda akıl sağlığı kullanım durumlarını ele alan bir politika değişikliği yapmadığını söyledi. Chatbot’un özellikle duygusal destek sağlamak için eğitilmediğini belirtti.
Mark ve diğer kullanıcıların fark ettiği değişiklikler, konuşmalarının içeriğiyle veya OpenAI’yın zaman içinde yaptığı ayarlamaların sonucuyla ilgili olabilir. Şirket, geçen sonbaharda piyasaya sürülen Chatbot’tan bu yana ChatGPT’ye güç veren modellerde ince ayar yaptığını ve bu sürecin, akıl sağlığıyla ilgili istemlere nasıl yanıt verdiğine dair ince ayarlar yapmayı da içerdiğini söyledi. Sözcü, OpenAI’yın hala mücadele eden insanlara en iyi şekilde nasıl yardım edileceğini ve aynı zamanda potansiyel olarak muazzam riskleri azalttığını ifade etti.
Derleyen: Yavuz Akyol