Müzik yayını uygulaması Deezer, salı günü yaptığı açıklamada gerçek sanatçıların gelirlerini korumak amacıyla yapay zekâ tarafından oluşturulan şarkıları algılamak ve etiketlemek için bir araç geliştirdiğini ve kısa zamanda uygulamaya koyacağını duyurdu.
Yapay zekâ araçları, sesli asistanlardan üniversite sınavlarına, fotoğraf yarışmalarından ödül töreni konuşmalarına kadar insanların işini kolaylaştıracak her yerde yer alıyor. Söz konusu yapay zekâ destekli uygulamalar ile The Beatles’tan Oasis’e ünlü sanatçı vokallerinin seslerini taklit eden müzikler oluşturmak, hatta çeşitli platformlardan yayımlamak son zamanlarda mümkün hale geldi. Örneğin, Drake ve The Weeknd’in yapay zekâ tarafından oluşturulmuş taklitlerini içeren bir parça olan “Heart on a Sleeve”, TikTok ve diğer platformlarda milyonlarca kez dinlendi.
Müzik şirketleri ve onlara bağlı sanatçılar, şu anda müzik üretmiş birinin sesine doğrudan telif hakkı vermenin bir yolu olmadığı için bu ve buna benzer durumların gelecekteki kazançlarını etkileyebileceğinden endişe ediyor. Ancak Deezer, başlangıçta mevcut sanatçıların seslerini yeniden yaratanlara odaklanarak yapay zekâ tarafından üretilen müziği belirlemeyi ve endişeleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını duyurdu.
Deezer CEO’su Jeronimo Folgueira, “Deezer’ın sitesine her gün 100.000’den fazla yeni parça yükleniyor ve bu bize insan ve makine yapımı müzik arasında ayrım yapmanın giderek daha önemli hale geldiğini gösteriyor. Zira yapay zekâ, yeni ve güzel içerikler oluşturmak için kullanılabilir. Ben üretken yapay zekâ kullanmanın gelecek adına çok büyük faydaları olduğuna inanıyorum. Ancak onu sorumlu bir şekilde kullandığımızdan emin olmalıyız.” dedi.
Folgueira, amacının şeffaf olmak, gerçek sanatçılar için değer yaratmak ve bu değeri korumak olduğunu, bu uygulama sayesinde de profesyonel sanatçıların içerik oluşturdukları için ödüllendirildiği yeni bir ücretlendirme sistemi geliştirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Fransız şirketin ayrıntılarına yer verdiği ancak henüz ismi paylaşılmayan uygulama eklentisi, Shazam benzeri bir müzik verisi etiketleme yöntemi sayesinde plak şirketlerini, sanatçıları ve kullanıcıları kategoriye uymayan, yapay zeka tarafından oluşturulmuş müzikler konusunda “dolandırıcılık faaliyeti” şeklinde uyarabilecek. Bu sayede kullanıcılar, korsan müzik ile telifli müzik arasındaki farkı ayırt etmiş olacak.
Derleyen: Muhammed Bayar