Şehir hayatında birçok tehlike içinde olan kedilerin kısırlaştırılması büyük önem arz ediyor. Bu konuda yapılan yeni bir çalışma, kedilerin kısırlaştırılmasına alternatif bir yol bulunduğunu gösterdi.
Dünyada 600 milyon olduğu tahmin edilen kedilerin şaşırtıcı bir şekilde yüzde 80’i başıboş durumda. Bu kediler; arabalar, bulaşıcı hastalıklar ve avcılar gibi bir dizi sorunla karşı karşıya. Kısırlaştırma, barınaklardaki aşırı kalabalığın yanı sıra evsiz hayvan popülasyonunu kontrol etmeye yardımcı olabiliyor.
Üremeyi önlemek için uzun süreli enjeksiyonlar kullanan potansiyel yeni bir kedi doğum kontrol yöntemi, umut vaat ediyor. Nature Communications dergisinde 6 Haziran’da yayımlanan bir araştırmaya göre tek bir doz anti-Müllerian hormonu (AMH) gen tedavisi, kedilerde uzun süreli kontrasepsiyona neden olabilir. Bu, potansiyel olarak cerrahi kısırlaştırmaya güvenli ve etkili bir alternatif sağlıyor.
AMH, dişi memelilerin yumurtalıklarında ve erkeklerde testislerin içinde üretilen, doğal olarak oluşan, steroidal olmayan bir hormondur. Bilim insanları daha önce kemoterapi görenlerde yumurtalık rezervini korumanın bir yolu olarak AMH’yi araştırmışlardı. Bu araştırma, bilim insanlarının AMH seviyelerini belirli bir eşiğin üzerine yükseltmenin, yumurtalık foliküllerinin büyümesini baskıladığını keşfetmesine yardımcı oldu. Bu durum, yumurtlamayı ve dolayısıyla hamile kalmayı etkili bir şekilde önlüyor.
Çalışmada altı dişi kediye iki farklı dozda gen tedavisi uygulanırken, üç kedi kontrol grubu olarak kullanıldı. Ekip, dört aylık iki çiftleşme denemesi için dişi koloniye bir erkek kedi getirdi. Bilim insanları tedavinin; üreme hormonları, yumurtalık döngüleri ve doğurganlık üzerindeki etkisini değerlendirerek dişi kedileri iki yıldan fazla takip etti. Sonuçlara göre gen tedavisi almayan kedilerin tamamı hamile kaldı ancak gen tedavisi alan kedilerin hiçbiri hamile kalmadı. Ekip, tedavi edilen dişi kediler üzerinde herhangi bir olumsuz etki gözlemlemedi. Bu da gen tedavisinin güvenli olduğunu gösteriyor.
Araştırma ekibinden Pépin “Amacımız, evcil hayvanlarda güvenli ve etkili kalıcı kontrasepsiyonun gen terapisi kullanılarak elde edilebileceğini göstermektir. Sahipsiz açık kedi popülasyonlarını kontrol etmek için sahada bu kontraseptifin uygulanmasının mümkün olacağını umuyoruz.” dedi.
Derleyen: Özgür Kirici