Yapılan bir araştırma, havadaki serbest mikroplastiklerin üst solunum yollarında biriktiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre haftada bir kez, kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik soluyoruz.
Son yıllarda insan sağlığını tehdit eden konular arasında mikroplastikler de yer alıyor. Çok çok küçük -kimi zaman çıplak gözle görülemeyen- plastik parçacıkların kanımızda hatta beynimizde bulunduğunu önceki çalışmalardan biliyoruz. Yeni bir çalışma, mikroplastiklere karşı ciddi adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor.
2022 yılında yapılan bir araştırma, mikroplastiklerin solunum yollarının derinliklerine kadar ulaşabildiğini saptamıştı. Physics of Fluids dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma ise solunum yollarına bulaşan mikroplastik miktarının, tahminlerin çok ötesinde olduğunu ortaya koydu.
Avustralya, İran ve Bangladeş’ten bir grup bilim insanının yaptığı araştırma, mikroplastiklerin üst solunum yollarında nasıl taşındığını ve biriktiğini tespit etmek için özel bir model geliştirdi. Daha sonra bu modeli farklı boyut ve türlerdeki mikroplastiklerle simüle eden uzmanlar, dikkat çekici bir sonuca ulaştı. Buna göre bir insan, saatte 16,2 bit kadar mikroplastik soluyabiliyor. Bu da bir haftada, bir kredi kartı oluşturacak kadar mikroplastik solumak anlamına geliyor.
Araştırma, her insanın aynı seviyede mikroplastik soluduğunu göstermiyor. Çünkü mikroplastiklerin salınımı, Dünya’nın her yerinde aynı değil. Çalışmanın yazarlarından Mohammad S. Islam, solunum hızı arttığında üst solunum yollarında biriken mikroplastik miktarının daha az olduğunu ifade etti. Bununla birlikte 5,56 mikron (çalışmada kullanılan en büyük boyut) boyutundaki mikroplastikler, üst solunum yollarında daha bol miktarda bulundu. Peki ya diğer parçacıklar? Gırtlak, nefes borusu ve akciğerlere gittiler.
Mikroplastiklerin biriktiği yerler de tespit edildi!
Araştırma, mikroplastiklerin üst solunum yollarında en çok nerede biriktiğini de ortaya koydu. Buna göre soluduğumuz mikroplastikler, en çok burun boşluğunda ve yumuşak damak, bademcikler, yutak ile dil kökünü içeren orofarenkste birikti.
Çalışmada yer alan bilim insanlarından YuanTong Gu, “Bu çalışma, soluduğumuz havadaki mikroplastiklerin varlığı ve potansiyel etkileri konusunda daha fazla farkındalık ihtiyacını vurgulamaktadır.” diyerek bu konunun ciddiye alınması gerektiğini açıkça belirtti.
Derleyen: Ayşegül Erdönmez