Cornell Mühendislik tarafından yapılan yeni bir araştırma, metaverse’ün yüzyıl sonundan önce, küresel yüzey sıcaklığını 0,02°C’ye kadar düşürmek gibi çevresel faydalarının olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, “Enerji ve iklim perspektiflerinden bu özel teknolojinin insanlığa nasıl yardımcı olacağını anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle tüm istatistiksel önemi, tüm olası yolları anlamak ve enerji, iklim, çevre ayrıca ekonomi ve teknoloji üzerindeki etkileri bulmak için mevcut tüm veri ve bilgileri deşifre etmek adına çok titiz bir sistem analitiği yaklaşımı kullanmak zorundayız.” diyor.
Ekip, metaverse kullanımının büyümesini ve gelecek vadeden kullanım alanlarının (uzaktan çalışma, sanal seyahat, uzaktan eğitim, oyun ve NFT) etkisini tahmin etmek için teknoloji, enerji, çevre ve iş dünyası gibi kilit sektörlerden gelen verileri analiz etmek üzere yapay zekâ tabanlı modelleme kullandı.
Araştırmacılar, 2050 yılına kadar metaverse’e genişlemeyi üç farklı şekilde (yavaş, nominal ve hızlı) öngördüler ve bu benimsemenin ne kadar hızlı gerçekleşebileceğine dair fikir edinmek için televizyon, internet vb. önceki teknolojilere baktılar. Ayrıca artan kullanımın tüketeceği enerji miktarını da hesaba kattılar. Modelleme, teknolojinin 30 yıl içinde nüfusun %90’ından fazlası tarafından benimseneceğini gösterdi.
Araştırmacılar, ulaşım sektörümüzün karbonsuzlaştırılmasını düşünün, diyerek metaverse sayesinde iş seyahatlerinin sınırlandırılmasının, en büyük çevresel faydayı sağlayacağını öngörüyor.
Çalışma, metaverse endüstrisinin 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını potansiyel olarak 10 gigaton azaltabileceğini, atmosferik karbondioksit konsantrasyonunu milyonda 4,0 parça düşürebileceğini, etkili radyatif zorlamayı metrekare başına 0,035 watt azaltabileceğini belirtiyor.
Bu bulgular, yasa koyucuların metaverse sektör büyümesinin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemeyi nasıl hızlandırabileceğini ve daha esnek dekarbonizasyon stratejilerini nasıl teşvik edebileceğini anlamalarına yardımcı olabilir. Hava kalitesini iyileştirmek için metaverse’e dayalı uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve sanal turizm teşvik edilebilir. Hava kirletici emisyonların azaltılmasına ek olarak ulaşım ve ticari enerji kullanımının azaltılması, daha fazla enerji arzının konut sektörüne yönelmesiyle enerjinin dağıtım şeklinin dönüştürülmesine yardımcı olabilir.
Söz konusu çalışmayı yürüten ekibin makalesi, 14 Haziran’da Energy & Environmental Science dergisinde yayımlandı.
Derleyen: Ayşegül Erdönmez