Asalak bir tenyaya ev sahipliği yapmak genellikle arzu edilen bir durum olmamakla beraber bu durum Temnothorax nylanderi bir karıncanın hayatına çok farklı bir şekilde etki ediyor. Bu türden bir karıncanın genç bir larvayken ağaçkakanın dışkısını kemirdiğini ve bir tenya (Anomotaenia brevis) kaptığını varsayarsak karıncanın ömrü üç katına çıkıyor.
Enfekte olmayan karıncalar işçinin işlerini yapar, onu taşır, besler ve ömrünün geri kalanında bakımını yapar.
Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesinden böcek bilimci Susanne Foitzik liderliğindeki bir araştırma ekibi, bu garip pastoral yaşam tarzı için olası bir açıklama buldu.
Bir tenya, bir karıncanın bağırsağında dükkan açtığında, canlının kan dolaşımına antioksidanlar ve diğer proteinler pompalıyor gibi görünüyor.
Bu özel proteinlerin hangi sağlık etkilerine sahip olduğu hala net değil, ancak enfekte karıncaların genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan şeyin bir parçası olma ihtimalleri çok yüksek.
Anomotaenia tenyasının yaşam döngüsünde, bir karınca onun son evi değil. Yetişkinlerin üremesi bir ağaçkakanın vücudunda gerçekleşir. Enfekte karıncalar bir ağaçkakan gelene kadar hayatta kaldıkları sürece, karınca kolonisine ne olduğu parazitin umurunda olmaz.
2021’de Foitzik ve Almanya’daki diğer meslektaşlarından bazıları, tenya bulaşmış Temnothorax karıncalarının rahat bir yaşam sürerken, enfekte olmayanların akranlarının tembelliğinin bedelini ödediğini keşfetti. İşçiler, enfekte karıncalara da bakıyorlardı.
İşçiler, enfekte karıncalarla ilgilenirken kraliçelere daha az sevgiyle baktılar, bu da koloni için ciddi bir sorun anlamına geliyor.
Öte yandan enfekte karıncalar çok genç göründükleri için araştırmacılar onların daha uzun yaşamalarına neyin yardımcı olabileceğini merak ediyorlardı. Karıncaların hemolenflerindeki (omurgasızların kan dolaşımına eşdeğer) protein seviyelerine bakarak enfekte ve enfekte olmayan karıncaları tekrar karşılaştırdılar.
Tenya proteinlerinin, bir canlının hemolimfinden akanların “önemli bir bölümünü” oluşturduğunu ve en bol bulunanlardan ikisinin antioksidan olduğu bulundu.
Diğer bazı proteinler, enfekte karıncalara neden kraliyet ailesi gibi davranıldığını açıklayabilir. Ancak çoğu tanınmaz durumdaydı ve diğer organizmalarda bilinen bir eşdeğeri yoktu.
Sonuç olarak, proteinlerin karıncaların davranışını bir şekilde etkileyebileceğini ve başkalarını onlara düşkün olmaları için kandırabileceğini düşünülüyor.
Derleyen: Ceren Korkmaz