İngiliz The Guardian’ın bu sabah verdiği haber gündeme bomba gibi düştü. Alman tabloid Bild 200 kişiyi işten çıkarıyor ve bazı rollerin yerini yapay zekanın alacağını söylüyor.
Avrupa’nın en çok satan gazetesi Almanya’nın Bild tabloid gazetesi, yaklaşık 200 işten çıkarmaya yol açacak 100 milyon avroluk bir maliyet azaltma programı duyurdu. Bild, personelini “yapay zekanın sunduğu fırsatlar” nedeniyle daha fazla editör kesintisi yapmayı beklediği konusunda da uyardı.
Bild’in yayıncısı Axel Springer SE, rakip Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesinin personele gönderdiği bir e-postada, “Dijital dünyada yapay zeka ve/veya otomatik süreçler tarafından gerçekleştirilen görevleri olan meslektaşlarıyla ne yazık ki yollarımızı ayıracağız” dedi.” 200 civarında olması beklenen kısa vadeli iş kayıpları, Bild’in bildirdiğine göre yapay zekadan değil bölgesel gazete işinin yeniden düzenlenmesinden kaynaklanıyor.
“ORİJİNAL İSEN HAYATTA KALIRSIN”
İşten çıkarmadan önceki ilk hareketler, Şubat ayında genel müdür Mathias Döpfner tarafından yayıncının “tamamen dijital bir medya şirketi” olacağına dair yaptığı duyurunun ardından geldi. Döpfner bu duyurusunun satır arasında, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının “bağımsız gazeteciliği hiç olmadığı kadar iyi hale getirebileceğini veya yerini alabileceğini” söyledi. Genel Müdür, yapay zekanın yakında “bilgi toplamada” insan gazetecilerden daha iyi olacağını tahmin ettiğini ve yalnızca araştırmacı gazetecilik ve orijinal yorum gibi “en iyi orijinal içeriği” yaratan yayıncıların hayatta kalacağını söyledi.
Springer, yapay zekaya bakan ilk haber yayıncısı değil. BuzzFeed bu yıl yapay zekayı içeriği ve çevrimiçi testleri “geliştirmek” için kullanmayı hedeflediğini duyururken, Birleşik Krallık’taki Daily Mirror ve Daily Express de yapay zeka kullanımını araştırıyor .
ChatGPT gibi yapay zeka araçları, basit kullanıcı istemlerinden son derece karmaşık metinler üretebiliyor, denemeler ve iş başvurularından şiirlere ve kurgu eserlere kadar her şeyi üretebiliyor, ancak yanıtları hala bazen yanlış ve hatta uydurma.
Men’s Journal ve teknoloji web sitesi CNet, daha sonra insan editörler tarafından doğruluk açısından taranan makaleler oluşturmak için de yapay zekayı kullanıyor. Ancak Cnet, makalelerin yarısından fazlasının düzeltilmesi gerektiğini bildirdikten sonra Ocak ayında projenin sınırlamaları olduğunu kabul etti.
BİLD’İN TARİHİ DE SKANDALLARI DOLU
Nisan ayında, Almanya’da yayımlanan haftalık dergi Die Aktuelle’nin yayıncıları editörünü görevden aldı ve tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş Formula 1 efsanesiyle bir “röportaj” yaptıktan sonra Michael Schumacher’in ailesinden özür dilemek zorunda kaldı.
Yedi kez F1 dünya şampiyonu olan Schumacher’in ailesi, derginin yayıncıları hakkında yasal işlem başlattı.
FAZ, Bild’in mümkün olan durumlarda zorunlu işten çıkarmalardan kaçınmayı hedefleyeceğini, ancak bastığı bölgesel baskı sayısını 18’den 12’ye düşürerek editoryal maaş bordrosunu “düşük üç haneli” veya yaklaşık 200 işçi azaltacak şekle getirmek istediğini söyledi.
FAZ, e-postanın gazetenin baş editörleri Marion Horn ve Robert Schneider de dahil olmak üzere dört üst düzey yönetici tarafından imzalandığını söyledi. Springer grubunun amiral gemisi Die Welt’te de benzer önlemlerin beklenebileceğini öne sürdü.
Döpfner, hayal kırıklığı yaratan bir finansal performansı tersine çevirmek ve bir dizi skandaldan geri dönmek amacıyla, 20 küsur yıl önce 4,5 milyon olan satışların geçen yıl 1 milyona düştüğü tabloid gazetesinde şimdiden radikal personel değişiklikleri yapmıştı.
Sansasyonel ve son derece politize haberciliği genellikle İngiltere’deki Sun’ınkiyle karşılaştırılan etkili günlük gazete, cinsel suistimal ve zorbalığı örtbas etmeye çalıştığı iddiaları üzerine eski editörü Julian Reichelt’i kovmak zorunda kalmıştı.
Bu yılın başlarında Döpfner, sızdırılan metinlerin Bild’i Almanya’nın son seçimlerini etkilemek için kullanmaya çalıştığının ortaya çıkması ve onu iklim değişikliği aktivizmine, Covid önlemlerine ve eski başbakan Angela Merkel’e saldıran kişisel görüşlerini besledikten sonra özür dilemek zorunda kalmıştı.
NERESİNDEN BAKARSANIZ BAKIN APTALCA BİR HAREKET
Alman Gazeteciler Derneği (DJV), Springer’in planlarını eleştirerek Bild’deki işten çıkarmaların “grubun nakit gelirini yok edeceği” uyarısında bulundu. Hareketin “sadece çalışanlara karşı antisosyal değil, aynı zamanda ekonomik olarak da son derece aptalca” olduğu belirtildi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Bild sözcüsü ise şunları söyledi: “Yapay zekanın sunduğu fırsatlara inanıyoruz. Bunları Axel Springer’da gazeteciliği daha iyi hale getirmek ve bağımsız gazeteciliği uzun vadede sürdürmek için kullanmak istiyoruz. Konuya açık fikirlilikle yaklaşıyoruz ve şu anda hem yazı işleri ofislerinin üretim süreçlerinde hem de okuyucu deneyimiyle ilgili olarak gazetecilik markalarımız için AI uygulama alanlarını araştırdığımız birçok girişimimiz var.”