Texas Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir tarım sistemi, modern tarımdaki en büyük sorunlardan birini çözmeyi hedefliyor.
Akıllı tarım sistemi, gübre akışındaki fazla nitrat atığını yakalayan ve daha sonra yeniden kullanılabilecek olan amonyağa (gübrelerde kritik bir element) dönüştüren bakır bazlı bir hidrojel kullanıyor.
Sistem, yapılan testlerde çevresel etkileri en aza indirirken aynı zamanda geleneksel yöntemlerle mahsul verimini eşleştirme veya artırma becerisine de sahip olduğunu gösterdi.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışma; bakır bazlı jel filmin yalnızca nitrat atıklarından amonyak üretmediğini, aynı zamanda topraktaki nitrojen seviyelerini de algıladığını gösteriyor.
Bu algılama yeteneği, bitki büyümesi için önemli olan ancak kirletici olabilen bir nitrojen bileşiği olan nitratın topraktan amonyağa dönüştürülmesi ve çevredeki ortamı kirletmesini engellemesi için en uygun zamanın belirlenmesine yardımcı olabilir.
Proje kapsamında araştırmacılar, çalışmalarını geleneksel tarım yöntemleriyle karşılaştırmak için tarım uzmanlarıyla birlikte çalıştı.
Akıllı tarım sistemi, diğer yöntemlere kıyasla daha az nitrojen akışıyla; daha büyük yapraklarla daha uzun büyüyen buğday ve pirinç bitkileri üretti.
Araştırma, Guihua Yu ve ekibinin kendi kendini sulayan toprağın yaratılması ve gübrelerdeki bir başka önemli unsur olan üre üretmenin yenilikçi bir yolu da dâhil olmak üzere önceki tarımsal atılımlarına dayanıyor.
Araştırmacıların bir sonraki adımı, bu tarım platformuna yapay zekâ eklemek olacak. Ekip, bu planlarını gerçekleştirerek, üzerinde çalışabilecekleri ürün yelpazesini genişletmeyi ve gübreleme operasyonlarını daha da büyütmeyi hedefliyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen