The Wall Street Journal’ın hazırlamış olduğu bir rapora göre Z Kuşağı sayılan genç şirket çalışanlarının ofise uyum sağlama konusunda zorlandıkları ortaya çıktı. Rapor, ABD’de bulunan bazı şirketlerin çalışanları için eğitimler vermeye başladığını gösteriyor.
Üniversite kariyerlerinin çoğunu sanal dersler alarak ve uzaktan stajyerlik yaparak geçiren yeni mezunları kariyerlerinde yeni bir zorluk bekliyor. Derslerinde başarılı olan gençler iş hayatına atıldıklarında sadece zorlu iş koşulları ile değil uzaktan eğitim nedeniyle geliştiremedikleri sosyal becerileri için de mücadele etmek zorunda. The Wall Street Journal’ın raporuna göre iş hayatına yeni başlayan gençler, uygun iş kıyafetinden nasıl e-posta yazılacağına veya nasıl sohbet edilebileceğine dair becerilerini tazelemeye ihtiyaç duyuyor.
Uluslararası yönetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin yetenek ve kültürden sorumlu başkan yardımcısı Sandy Torchia, şirket olarak yeni iş adayları için insanlarla uygun düzeyde göz teması kurarak nasıl yüz yüze konuşulacağını ve sohbet esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair ipuçlara yer verilen bir “iletişime giriş eğitimi” sunduklarını söyledi.
Benzer şekilde, danışmanlık şirketi Protiviti, pandemi sırasında ilk kez çalışanlar için verdikleri eğitimin, simüle toplantıyı da içerecek şekilde genişlettiğini paylaştı.
The Wall Street Journal’ın raporuna göre bazı üniversiteler de sosyal becerileri içeren eğitimler vermeye başladı. Örneğin, Michigan Eyalet Üniversitesinin kariyer yönetimi direktörü Marla McGraw, artık üniversinenin eğitim müfredatında sosyal becerilere yönelik bir dersin olduğunu ve şirketlerin yeni işe alınanlara ofiste ne giyeceklerini ve nasıl davranacaklarını söyleme konusunda daha net olmaları gerektiğini söyledi.
Şirketlerin kıyafet ve kişiler arası ilişkiler için kurallar gibi ofis dinamiklerini kapsayan işe alıştırma oturumları yaygın olsa da, bazı uzmanlar genç çalışanların son zamanlarda hibrit veya uzaktan çalışma modelini benimseyen kurum çalışanlarının bu tarz eğitimlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Öte yandan Financial Times’ın mayıs ayında hazırladığı bir habere göre Protiviti gibi şirketlerin yanısıra Deloitte ve PwC de bu yılın başlarında benzer eğitimler vermeye başladı.
Derleyen: Muhammed Bayar