Geminidlerin kökenini çevreleyen gizemler, uzun zamandır bilim insanlarını büyülüyor. Çünkü çoğu meteor yağmuru, bir kuyruklu yıldızın buz ve tozdan bir kuyruk oluşturmasıyla meydana gelirken Geminidler, bir asteroitten yani normalde kuyruk oluşturmayan bir kaya parçasından meydana geliyor. Şimdiye kadar bu olağan dışı gök taşı akışı yalnızca Dünya’dan incelenmişti.
Princeton araştırmacıları tarafından NASA’nın Parker Solar Probe misyonundan elde edilen veriler kullanılarak yürütülen yakın tarihli bir çalışma, gece gökyüzündeki en muhteşem yıllık gösterilerden biri olan Geminid meteor yağmurunun kökenine ışık tuttu. Kuyruklu yıldızlardan kaynaklanan çoğu meteor yağmurunun aksine Geminidler, 3200 Phaethon adlı bir asteroitten kaynaklanmaları bakımından benzersiz. Araştırmacılar, bu alışılmadık davranışı çevreleyen gizemleri çözmeyi amaçladılar.
Ekip, Geminid akışı için üç olası oluşum senaryosunu modellemek üzere Parker Solar Probe verilerini kullandı ve bunları, Dünya tabanlı gözlemlere dayalı mevcut modellerle karşılaştırdı.
Araştırmacılar, her bir modelin simüle edilmiş yörüngelerini gözlemlenen verilerle karşılaştırarak şiddetli modellerin en çok Parker Solar Probe verileriyle tutarlı olduğunu buldu. Bu, yüksek hızlı bir çarpışma veya gazlı bir patlama gibi ani, yıkıcı bir olayın muhtemelen Geminid akışını yarattığını gösteriyor.
Çalışmanın bulguları, 3200 Phaethon’un buzlu bileşimini kaybetmiş bir kuyruklu yıldız olabileceğini ve geriye yalnızca bir asteroide benzeyen kayalık bir çekirdek bırakabileceğini öne süren önceki hipotezlere meydan okuyor. Yeni veriler, İkizler akıntısının oluşumunun bir kuyruklu yıldız mekanizmasından değil, daha şiddetli bir süreçten kaynaklandığını gösteriyor.
Araştırma, Geminid meteor yağmurunun kökenini anlamaya katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda Güneş sistemimizin oluşumu hakkında ipuçları sağlayan zaman kapsülleri görevi gören asteroitlerin bileşimi ve davranışları hakkında fikir veriyor. Parker Solar Probe tarafından toplanan verilerin önümüzdeki yıllarda analiz edilerek Güneş, Güneş sistemi ve ötesi hakkında değerli bilgiler sağlayacağı düşünülüyor.
Çalışma, lisans araştırmasının önemini ve Princeton Uzay Fiziği grubu tarafından sağlanan desteği vurguluyor. Ayrıca gezegen biliminin erişilebilirliğine dikkat çekerek insanları Geminid meteor yağmuru gibi doğal olayları gözlemlemeye teşvik ediyor ve evren hakkında merak uyandırıyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen