- Araştırmacılar, yanan binalara girebilecek kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir drone geliştirdi.
- FireDrone adı verilen prototip drone, tehlikeleri değerlendirmek ve tehlike bölgelerinden ilk elden önemli veriler sağlamak için yanan binalara veya ormanlık alanlara gönderilebilir.
- Bu veriler daha sonra ilk müdahale ekiplerine gönderilerek acil durum çalışmalarına yardımcı olabilir.
Imperial College London ve Empa araştırmacıları tarafından geliştirilen drone, yeni bir termal aerojel yalıtım malzemesinden yapıldı ve on dakika boyunca 200°C’ye varan sıcaklıklara dayanmasına yardımcı olmak için dahili bir soğutma sistemi barındırıyor. Şu anda prototip aşamasında olan araştırmacılar, FireDrone’un eninde sonunda yangınla mücadeleyi desteklemek amacıyla insanlar adına yangınları ve ekstra tehlikeleri tespit etmek için kullanılabileceğine inanıyor. Örneğin, kameralar ve karbondioksit (CO2) sensörleriyle donatılmış dronelar, yangınların konumu ve oluşumu hakkında önemli bilgiler sağlayabilir.
Dronelar, yangınla mücadele sırasında havadan görüntü almak ve orman yangınlarının yayılmasını yavaşlatmak için uzak bölgelere yangın geciktirici bırakmak için zaten kullanılıyor. Ancak yangınla mücadele için geliştirilen mevcut dronelar, elektronik aksamları arızalanmadan çok daha yakın uçamıyorlar.
Araştırmacılar, drone’u inşa etmek için poliimid aerojel ve cam lifleri gibi hafif, termal olarak süper yalıtkan malzemelerden yapılmış koruyucu bir yapısal kabuk oluşturdular. Isıyı yansıtmak için bunu süper yansıtıcı alüminyumla kapladılar. Süper yalıtım, malzemelerin büzülmesini ve gözenek yapılarının yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra bozulmasını önlüyor.
Koruyucu dış iskeletin içine normal ve kızılötesi kameralar, CO2 sensörleri, video vericileri, uçuş kontrolörleri, piller ve alıcı radyo gibi sıcaklığa duyarlı bileşenleri yerleştiren araştırmacılar, CO2 sensörlerinden çıkan gazın salınımını ve buharlaşmasını kullanarak sıcaklıkları düşük tutmak için bir soğutma sistemi oluşturdular.
Araştırmacılar, drone’u sıcaklık kontrollü odalarda test ettiler ve bir itfaiyeci eğitim merkezinde alevlere yakın uçurdular. Drone’u minyatürleştirmek ve daha fazla sensör eklemek için yapacakları çalışmaların, gerçek hayattaki yangınla mücadele görevlerinde kullanılmasına ve hayat kurtarmaya yardımcı olmasını umuyorlar.
Derleyen: Nazlı Koyuncu