- Robotik eldiven, sakatlanan, felç kalan veya nörotravma geçirmiş piyanistlere umut oluyor.
- Esnek dokunsal sensörleri, yumuşak aktüatörleri ve yapay zekâyı birleştiren bu robotik eldiven, aynı şarkının doğru ve yanlış versiyonları arasındaki farkı hisseden ve bu özellikleri el iskeletinde birleştiren ilk araç.
- Bu yeni teknoloji, piyano çalmak ve diğer karmaşık görevler için gereken ince motor hareketlerini geri kazandırmada rehberlik ediyor.
Felç gibi nörotravma geçirmiş kişiler için üst ekstremitelerin birinde veya her ikisinde azalan koordinasyon ve güç problemleri, kişilerin yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olmak için robotik cihazların gelişimini teşvik etti.
Türünün ilk örneği olan robotik eldiven, felç geçiren piyanistlere yeteneklerini geri kazandırabilir. Florida Atlantic Üniversitesi (FAU) Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yumuşak robotik el iskeleti, el becerisini geliştirmek için yapay zekâdan yararlanıyor.
Üniversitenin Okyanus ve Makine Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan kıdemli yazar Erik Engeberg, “Piyano çalmak karmaşık ve son derece kıvrak hareketler gerektirir ve yeniden öğrenme, belirli hareketlerin veya becerilerin restorasyonunu ve yeniden eğitilmesini içerir. Robot eldivenimiz, bireylerin motor becerilerini yeniden öğrenmeleri için yardım sağlayan yumuşak, esnek malzemelerden ve sensörlerden oluşuyor.” diyor.
Araştırmacılar, robotik eldivenin her bir parmak ucuna, özel sensör dizileri entegre etti. Önceki iskeletlerin aksine, bu yeni teknoloji piyano çalmak için gereken ince parmak hareketlerinin geri kazanılmasında kesin kuvvet ve rehberlik sağlıyor. Eldiven, kullanıcıların hareketlerini izleyerek ve bunlara yanıt vererek, gerçek zamanlı geri bildirim ve ayarlamalar sunuyor. Bu şekilde kullanıcıların doğru hareket tekniklerini kavramalarını kolaylaştırıyor.
Engeberg, “Tüm aktüatörler ve sensörler tek bir kalıplama işleminde birleştirildiğinden, tasarımımız çoğu tasarımdan önemli ölçüde daha basit. Önemli olarak, bu çalışmanın uygulaması bir şarkı çalmak için olsa da günlük yaşamın sayısız görevlerine uygulanabilir. Cihaz, her hasta için özelleştirilmiş karmaşık rehabilitasyon programlarını kolaylaştırabilir.” dedi.
Frontiers in Robotics and AI dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçları, YSA algoritmasının insan denek ile yüzde 97,13 ve insan denek olmadan yüzde 94,60 ile en yüksek sınıflandırma doğruluğuna sahip olduğunu gösterdi. Algoritma, belirli bir şarkının yüzde hatasını ve zaman aşımına uğrayan tuş basımlarını başarıyla belirledi. Bu bulgular, akıllı robotik eldivenin, engelli bireylerin müzik enstrümanı çalmak gibi görevleri yeniden öğrenmelerine yardımcı olma potansiyelini vurgulamakta.
Derleyen: Damla Şayan