- YouGov-Consensys anketi, 26 Nisan ve 18 Mayıs tarihleri arasında 15 ülkede 15.000’den fazla kişiye Web3, kripto para birimleri ve mevcut internet ekosistemi hakkındaki düşünceleri ile ilgili 32 soruluk bir anket yaptı.
- Yanıt verenlerin %37’si Web3’ten hiç haberdar olmadıklarını belirtti.
Web3 kavramı, daha fazla kullanıcı etkileşimi sağlayan internetin ikinci aşaması olan Web 2.0’a eşlik eden sorunları çözmeye odaklanıyor. Web3 savunucuları için mevcut internet, kullanıcılara kişisel verileri, içerikleri veya mahremiyetleri üzerinde yeterince kontrol bırakmıyor. Bunun yerine, onu yönetmesi için Google veya Amazon gibi merkezî şirketlere güveniyor.
İnterneti, kontrolü büyük firmaların elinden alıp tekrar kullanıcılara yerleştirecek şekilde dağıtma arzusu, Web3 neslinin umutlarının temelini oluşturuyor. Çelişkili bir şekilde, ankete katılanlar Web3 terimine aşina olmasalar bile bu değerleri büyük ölçüde benimsiyor.
Anket şirketi YouGov tarafından Ethereum yazılım şirketi Consensys ile birlikte yürütülen yakın tarihli bir ankette, dünyanın dört bir yanındaki insanlara gelişen teknolojiler hakkındaki farkındalıkları, internet ekonomisinin durumu hakkında ne düşündükleri ve çevrim içi olarak öncelik verdikleri değerler hakkında sorular soruldu. Araştırmanın ortaya koyduğu, pek çok insanın duysalar bile Web3’ün ne olduğu hakkında bir fikri olmadığıydı.
Ankete katılanların yaklaşık %67’si, çevrim içi içerikleri üzerinde daha fazla hakimiyet sahibi olmaları gerektiğini söylüyor. Ankete katılanların yalnızca %38’i, çevrim içi ürettikleri herhangi bir şey için yeterince tazmin edildiğini hissettiklerini söyledi. Yanıt veren 10 kişiden yedisi, kullanıcıların şu anda şirketlerin verilerinden elde ettiği kârı paylaşması gerektiğine inandıklarını söylüyor. Gizlilik açısından, ankete katılan kişilerin %79’u çevrim içi kimlikleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istediklerini belirtti.
YouGov-Consensys anketi ayrıca kripto para birimleri hakkında daha fazla farkındalık gösteren yeni bulgular yayımladı. Bulduğu şey, %92’sinin kripto paranın farkında olduğunu söylediği ve %50’sinin nasıl çalıştığını anladığını iddia ettiğiydi.
Bilgi daha geniş bir alana yayılmış olsa da kriptonun benimsenmesi bölgeler arasında farklılık gösteriyordu.
Avrupa ülkeleri, Japonya ve Güney Kore, kripto hakkında daha fazla şüphelerini dile getirdiler. Anketin söylediği bir şey, kripto para birimlerinin güvenilmez veya fazla spekülatif olduğu fikirlerine dayanıyor.
Arjantin, ödeme uygulamalarının müşterilere bitcoin sunmasını yasakladı. Bu arada uygulama, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri arasında daha güçlüydü ve anket, kripto para biriminin yerel para birimlerinden daha istikrarlı bir alternatif olduğu algısıyla ilgili olduğunu düşünüyor.
Afrika’da hem en büyük nüfusa hem de ekonomiye sahip bir ülke olan Nijerya gibi bazı ülkelerde ise kriptonun kullanımını ve düzenleme şeklini genişletmek için adımlar atılıyor. Bununla birlikte, Arjantin gibi enflasyonun çok yüksek olduğu ülkeler de var; ancak yetkililer kriptoya baskı uygulamak için harekete geçti.
Derleyen: Damla Şayan