- Çalışma için “M-cüceler” adı verilen Güneşlerin çevresinde bulunan gezegenlere odaklanıldı.
- Bir gezegenin yüzeyi donmuş olsa bile suyun yer altında sıvılaşmasına izin vermek için yeterli ısının üretilebilmesinin yolu bulundu.
New Jersey Rutgers Üniversitesindeki Dr. Lujendra Ojha liderliğinde bir ekip, bir gezegenin yüzeyi donmuş olsa bile suyun yer altında sıvılaşmasına izin vermek için yeterli ısının üretilebilmesinin iki ana yolu olduğunu buldular.
Konu hakkında Lujendra Ojha şu ifadeleri kullandı: “Dünyalılar olarak şu anda şanslıyız çünkü atmosferimizdeki sıvı suyu, yüzeyde sabit hâle getirmek için doğru miktarda sera gazı var. Dünya sera gazlarını kaybederse, ortalama küresel yüzey sıcaklığı yaklaşık -18°C olur ve çoğu yüzey sıvı suyu tamamen donar.”
Dr.Ojha konuşmasına şu şekilde devam etti: “Güneş sistemindeki bazı uydular (örneğin, Europa veya Enceladus), yüzeyleri tamamen donmuş olsa da önemli miktarda yer altı sıvı suyuna sahip. Bunun nedeni, içlerinin yer çekimi etkileriyle sürekli çalkalanması. Bu keşif ise Jüpiter ve Satürn’ün uydularını, Güneş sistemimizde yaşam bulmak ve gelecekteki birçok başka görev için başlıca adaylar yapar.”
Çalışmada en yaygın yıldız türü olan M-cüceler adlı Güneşlerin çevresinde bulunan gezegenlere odaklanıldı. Bunlar Güneş’ten çok daha soğuk olan küçük yıldızlar olarak bilinir. Galaksimizdeki yıldızların yaklaşık %70’i M-cüceler olarak tanımlanır.
Ohja’ya göre Samanyolu galaksisinde en az 100 milyar yıldır olduğuna göre bu keşif, evrenin başka yerinde yaşamın kökeni için gerçekten iyi bir olasılık anlamına geliyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen