- Mürdümüğün küresel ısınmanın neden olduğu kıtlığı önlemeye yardımcı olacak şekilde değiştirilebildiği ortaya çıktı.
- Dr. Anne Edwards, “Çok yakında, mürdümüğün güvenli versiyonlarını yapabileceğiz gezegenimize çok değerli bir mahsul kazandırabileceğiz.” dedi.
Mürdümük, dünyanın en elverişsiz, kurak bölgelerinde dahi yetişen ve protein açısından oldukça zengin olmasıyla bilinen bir baklagil. Dayanıklı ve besleyici olmasına rağmen bazı bölgelerde insan hayatını etkileyebilecek boyutta zehirli şekilde türeyebilir. Söz konusu mürdümük zehirli türüne Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Nepal, Etiyopya ve Cezayir’de rastlanmakta.
Yakın bir zamanda mürdümüğün bu zehirli türü ile ilgili araştırma yapan bilim insanları mümkün olabilecek bir gen düzenlemesiyle sürecin tersine çevrilebileceğini ve pekâlâ küresel bir ısınmanın kötü sonucu olan iklim krizi için bir tüketilebilir bir gıda ürünü haline gelebileceğini keşfetti.
Mürdümüğü inceleyen bir grup İngiliz bilim adamı, zehir üretiminin sırlarını ortaya çıkardı. Söz konusu Norfolk’taki John Innes Merkezi’nden proje bilimcisi Dr. Anne Edwards, “Çok yakında, mürdümüğün güvenli versiyonlarını yapabileceğiz.” dedi.
Bilim adamları zehirli türü olan mürdümüğün son derece karmaşık genomunun kodunu çözdüklerinde, zehrin yapıldığı temel biyokimyasal adımlar ortaya çıktı. Mürdümük zehrinin üretimine yol açan yolların ayrıntılarını keşfeden bilim insanları onlardan zehirsiz veya aşırı derecede düşük toksinli versiyonlar oluşturmak için bezelyeleri gen düzenleme veya standart yetiştirme teknikleri kullanmaya hazır hale getirdiler.
Dr. Anne Edwards, “Açıkçası, toksin yapmayan bir mürdümük çeşidi yaratmak ve ardından bunun artık kuraklığa dayanıklı olmadığını öğrenmek istemezsiniz” dedi.
Dengeli bir diyetin parçası olarak yenildiğinde, mürdümük güvenli. Ancak aşırı ısınan bir gezegende buğday haricinde hiçbir besin elde kalmadığı bir felaket senaryosunda yalnızca sert mürdümük hayatta kaldığında, tüketiminin güvenli olması adına gen düzenlemesi vazgeçilemeyecek bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Son olarak Edwards, “Dünya çapında mürdümüğün potansiyelini hafife almamalıyız. Bu bir baklagil ve köklerindeki bakteriler havadaki nitrojeni amonyum bileşiklerine dönüştürerek gübre yapıyor ve bunu toprağa salıyor ve toprağı iyileştiriyor. Ayrıca yerin derinliklerine inen muazzam bir kök sistemine sahip. Bu nedenle, mürdümük yetiştirmek, gezegen genelinde batıda ve ayrıca Orta Doğu ve Afrika’daki kurak ülkelerde toprak verimliliğini iyileştirmede önemli bir rol oynayabilir.’’ açıklamasında bulundu.
Derleyen: Muhammed Bayar