- Şu anda dünyanın büyük bir bölümünü kaplayan aşırı sıcaklar, sağlık çalışanlarını hastaları serin tutmak için yeni yollar bulmaya zorluyor.
- Rekor sıcaklıklar, herhangi bir hastalıktan ötürü zaten vücut ısısı yükselmiş olan bazı hastaları komaya sokmaya başladı.
Kuzey Amerika ve Avrupa’da bunaltıcı koşullar devam ederken birçok bölge rekor sıcaklıklara ulaştı. Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi’nde sabah saat 1’de “akıllara durgunluk veren” yaklaşık 49°C derece kaydedildi.
Aşırı sıcaklar insanların vücutları üzerinde yıkıcı etkilere sahip. The Wall Street Journal’ın haberine göre bazı hastane personeli, aşırı sıcaktan bunalan hastaları soğutmak için bir kova buzla birlikte onları ceset torbalarına koyuyor. Diğerleri ise hastaları ıslak hastane önlüklerine koyup vantilatörlerin önüne oturtuyor.
Daha ciddi vakalarda, hastalar komaya bile giriyor ve doktorlar, bazen beyinlerini korumak için bu komaları uzatıyor. Bu, dünya çapında milyonlarca kişiyi riske atan benzeri görülmemiş ısı dalgalanmalarının korkutucu bir gerçeği.
Phoenix’teki Banner Üniversitesi Tıp Merkezinde acil tıp doktoru olarak görev yapan ve vücut sıcaklıkları yaklaşık 43°C dereceye kadar çıkan birkaç hastası olan Aneesh Narang, geçen hafta NBC’ye verdiği demeçte, “Hastalar esasen tepkisiz bir şekilde geliyorlar ve pişmiş durumdalar.” dedi.
Aşırı sıcaklar beraberinde bazı riskler de getiriyor. Belirtiler; baş dönmesi, mide bulantısı, şiddetli dehidrasyondan koma ve ölüme kadar değişebiliyor.
Aşırı sıcaklar, vücudun ter üreterek ısıyı dışarı atmak gibi doğuştan gelen başa çıkma mekanizmalarını da bozabilir. Narang’ın NBC’ye verdiği demeçte, “Ne yazık ki bir nevi içeriden pişiyorsunuz. Henüz temmuz ayının başındayız ve temmuz ile ağustos ayları muhtemelen bu bölgedeki en zorlu iki ayımız.” dedi.
Daha da kötüsü, yaz daha yeni başladı ve sağlık çalışanları 2023’ün geri kalanında bizi nelerin beklediği konusunda endişeli. Ve bu gelecekteki her yaz için geçerli.
Derleyen: Görkem Süner