- Elon Musk, Tesla’nın yapay zekâ destekli süper bilgisayarı “Dojo” için 1 milyar dolar harcayacağını belirtti.
- Tesla’nın Dojo‘sunun dünyanın en hızlı yapay zekâ içeren bilgisayarı haline gelmesi bekleniyor.
- Şirket, Dojo ile otonom arabalarının yeteneklerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Tesla bir otomobil üreticisi olmasına rağmen süper bilgisayarlara olan ilgisi hep vardı ve 2019 yılında Dojo Süper Bilgisayar projesinin ipuçlarını vermişti. Araba filosu için çok sayıda video verisi ile uğraşan Tesla, bilgisayarla görme sinir ağlarını eğitmek için mevcut donanımlarından memnun olmaması nedeniyle D1 Dojo çipi projesini başlatmıştı. Bilgisayara çığır açan bant genişliği ve performans sağlayan 7 nanometre teknolojisini kullanan D1 Dojo çipi, Tesla tarafından tasarlanan ilk çip değil. Tesla ayrıca arabalarının bilgisayar donanımında bulunan FSD çipini de üretmişti.
Şu anda, “Fujaku” adlı en güçlü süper bilgisayar Japonya’da bulunuyor ve 442 PetaFlops ile dünya rekorunu kırmış durumda. Öte yandan Jumpstart dergisi, Tesla’nın Dojo süper bilgisayarını büyüme eğrisine göre dünyanın en güçlü 6. süper bilgisayarı olarak listeledi. Bugünün bilgisayar işlem hızı 500 PetaFlop’a ulaşıyor olsa da Tesla’nın Dojo’sunun saniyede bir kentilyon (1018) kayan nokta işlemi olacak şekilde 1 ExaFlop’a ulaşması ve dünyanın en hızlı yapay zekâ içeren bilgisayarı haline gelmesi bekleniyor.
Dojo ne yapacak?
Tesla, neredeyse tüm ticari rakiplerini geride bırakan ölçüde yapay zekâ çipleri talebine sahip. Bunlara ek olarak şirket, gelecek yılın sonuna kadar 100 ExaFlop’luk (son derece yüksek bir süper bilgisayar performansı) bilgi işlem kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Musk, hesaplama hızına yönelik bilgi işlem ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak için Tesla’ya daha fazla GPU sağlamak üzere çalışan Nvidia’nın bunu yapabileceğine emin olamadığını, bu nedenle Tesla’nın bir “Dojo” AI süper bilgisayarı oluşturmak için 1 milyar dolar harcayacağını belirtiyor. Musk, günlük görevleri yerine getirmek için şu anda 15.000 dolara satılan “Tam Kendi Kendine Sürüş (FSD)” yazılımı ve geliştirilmekte olan Optimus insansı robotlarını eğitmek için söz konusu projeye ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
Elon Musk, Dojo sayesinde Tesla’nın ürettiği arabaların ortalama bir insan sürücüden 10 kat daha güvenli olan tam otonom sürüş yeteneğine sahip olmalarını istiyor. Hedefi, sadece kamera verilerine güvenerek her yere otonom olarak gidebilen arabalar. Tesla, otonom sürüşü güvenli hale getirecek ve yoldaki ölümleri azaltacak bir sistem oluşturmak için arabalarındaki FSD yazılımından hızla veri topluyor. Bu veriler, Tesla’da özel silikon kullanılarak sinir ağı eğitiminin maliyetini önemli ölçüde azaltmak için tasarlanan Dojo’ya iletilecek. Musk, uzun vadede özerklik kazanmanın, araç satışları hacmini tavandan bir sonraki seviyeye taşıyacağını belirtiyor.
Derleyen: Tuğba Çeri