- Great Barrier Reef’te yeni yerleşen yavru mercanları “su altı makro fotogrametrisi” kullanıp gözlemlemek artık mümkün.
- Gelişmiş görüntüleme teknikleri ile mercanları ve diğer yerleşik organizmaları incelemek ve onları araştırmak çok daha kolay hâle geldi.
- Bu çalışma ile deniz ekolojik araştırmalarını ve restorasyon çabalarını ileriye götürmek amaçlanıyor.
Southern Cross Üniversitesi ile CSIRO’nun “su altı makro fotogrametrisi”, ilk kez başarıyla kullanılarak Great Barrier Reef’te yeni yerleşen mercanlar milimetre altı ölçekte gözlemlendi. Konu hakkındaki makale, Methods in Ecology and Evolution dergisinde yayımlandı.
Southern Cross Üniversitesi ve CSIRO’daki bilim insanlarından oluşan ekibin bu çalışması, mercanları ve diğer yerleşik organizmaları incelemek için gelişmiş görüntüleme tekniklerinin nasıl yeni fırsatlar sunabileceğini gösteriyor.
Makrofotografi, tipik olarak 1 milimetreden küçük organizmaları görmek için çok yüksek çözünürlükte yakın çekim fotoğraflar çekme tekniği olarak bilinir. Bu tekniğin fotogrametri ile birleştirilmesiyle oluşturulan yenilikçi yaklaşım “makro fotogrametri”, geleneksel yöntemlerden farklı olarak larva yerleşimini ve bir resifte toplanmayı doğrudan izlemeye olanak sağlıyor.
Konu hakkında Dr.Marine Gouezo şu açıklamalarda bulundu: “Resif ölçeğinde fotogrammetri, -özellikle mercan örtüsü gibi- zaman içindeki değişiklikleri belgelemek için su altındaki ekolojik araştırmalarda yaygın olarak kullanılsa da yavru mercanları tespit etme çözünürlüğünden yoksundu. Bu makro fotogrametri tekniği, küçük kısımları büyüterek resif ölçekli fotogrametriyi tamamlayabilir.”
Great Barrier Reef’teki “Mercan Larva Restorasyonu” gibi büyük ölçekli projeler için makro fotogrametri tekniği oldukça uygun maliyetli. Aynı zamanda resif üzerine ekipman kurulumunu veya laboratuvar mikroskoplarına erişim ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Resifle ilişkili organizmaları doğal ortamlarında karakterize ederek küçük resif alanlarının kalıcı bir üç boyutlu kaydını sağlıyor.
Modern fotoğrafçılıktaki gelişmeler, kameraların su altında çalışabilme kapasitesi ve 3D model yeniden yapılandırma yazılımıyla birleştiğinde mercan kayalığı araştırmalarında devrim yarattı. Bu izleme adımının dijitalleştirilmesi, otomatik işleme ve makine öğrenimi teknikleri için yeni fırsatlara kapı açar.
Gouezo, son olarak, “Makro fotogrametri yöntemi, araştırmacılara deniz yaşamının gizli dinamiklerini benzeri görülmemiş ayrıntılarla anlamaları için bir izleme yaklaşımı sağlıyor. Aynı zamanda deniz ekolojik araştırmalarını ve restorasyon çabalarını ileriye götürme potansiyeli de beni heyecanlandırıyor.” dedi.
Derleyen: Tuğba Akkesen