Garip Görünmez Bir Hat, Hayvanları Ayırıyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Merve Nur Sözen
2 dk okuma süresi
  • Wallace Hattı, Asya ve Avustralya’dan geçiyor ve her iki taraftaki hayvan türlerinin dağılımında bir uyumsuzluk olduğunu ortaya koyuyor.
  • Araştırmacılar, hayvanlardaki farklılıkların 150 yılı aşkın bir süredir biliyorlar ancak şimdi neden böyle olduğuna dair bir teori yayımladılar.
  • Kıtaların çarpışması, bazı hayvan türlerinin değişen iklimlere uyum sağlayamamasının sorumlusu olabilir.

Adını İngiliz doğa bilimci Alfred Russel Wallace’tan alan Wallace Hattı, Güneydoğu Asya ve Avustralya’da her iki taraftaki farklı hayvan türlerini ayıran bir sınır. 150 yılı aşkın bir süredir bilim insanları, onun varlığı ve coğrafi olarak yakın iki bölgenin neden bu kadar farklı hayvan popülasyonlarına sahip olduğu konusunda şaşkındı. Bununla birlikte Science’ta yayımlanan bir makale yeni bir açıklama içeriyor. On milyonlarca yıl önce değişen levha tektoniği, Avustralya’nın Antarktika’dan kopmasına, kuzeye kaymasına ve Endonezya adalarını oluşturarak Asya ile çarpışmasına neden oldu.

Bu çarpışma, Asya hayvanlarının Yeni Gine’ye ve Kuzey Avustralya’ya ulaşması için basamak taşları oluşturdu. Durum, bunun tersi olandan daha fazla Asyalı hayvanın Avustralya’ya taşındığı bir göç modeline yol açtı. Araştırmacılar, Wallace Hattı’nın oluşumunun yalnızca Dünya’nın hareketinden değil, aynı zamanda bir iklim değişikliği değişiminden de etkilendiğine inanıyor. Avustralya, Antarktika’dan ayrıldığında kıtalarda dramatik bir soğuma ve kuruma meydana geldi. Bu da kitlesel bir yok oluş olayına neden oldu.

Endonezya sıcak, nemli ve tropikal kalırken Avustralya türü, daha soğuk ve daha kuru bir iklimde evrimleşmişti. Bu da onları Asya’dan göç eden canlılara kıyasla tropik adalarda tutunma konusunda daha az başarılı kılıyordu. Türlerin mevcut dağılımı, bu tarihsel göç modeli aracılığıyla anlaşılabilir. Sonuç olarak keseli hayvanlar ve Avustralya memelileri, Asya’da bulunmazken ayılar ve kaplanlar gibi Asya memelileri Avustralya’da bulunmaz.

Milyonlarca yıllık iklim tarihini anlamak, hangi türlerin günümüz dünyasının değişen ortamlarına uyum sağlamak için daha uygun olduğunu tahmin etmeye yardımcı olabilir. Bu araştırma, Güneydoğu Asya ve Avustralya’daki türlerin tarihi ve evrimi hakkında değerli bilgiler sağlıyor. Çalışma ayrıca jeolojik ve iklimsel olayların hayvan yaşamının dağılımıyla olan bağlantısına ışık tutuyor.

Derleyen: Merve Nur Sözen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
En son teknoloji haberlerinden haberdar olmaktan ve teknoloji ile toplum arasındaki kesişimi keşfetmekten keyif alıyor. Dijital ve teknolojik her şeye olan tutkusu onu, ürün geliştirme ve dijital pazarlama gibi çeşitli rollerde çalışmaya yöneltti. Dijitaliyidir için Merve Nur'un sloganı "Dijital içimizdeki gücü keşfetmemizi sağladığı için iyidir."
Yorum bırak, puan ver