- Hubble Uzay Teleskobu, spiral bir galaksinin etkileyici görüntüsünü yakaladı.
- UGC 12295 galaksisi, 2015 yılında gözlemlenen bir süpernovanın yerinin tanınmasıyla öne çıkıyor.
- Hubble, galaksiyi ve süpernovanın kalıntılarını incelemek için kullanıldı.
Hubble Uzay Teleskobu’nun bu haftaki görüntüsü, yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan UGC 12295 adlı spiral galaksinin çarpıcı bir görüntüsünü içeriyor. Dünya’nın tam karşısından görünen bu galaksi, Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 aracı kullanılarak yakalandı.
UGC 12295 galaksisi, en çok 2015 yılında gözlemlenen bir süpernovanın yeri olarak tanınıyor. Bir süpernova, Güneş’ten çok daha büyük olan devasa bir yıldızın enerjisi bittiğinde ve ömrünün sonuna geldiğinde meydana geliyor. Yıldızın enerjisi tükenip çekirdeğindeki füzyon reaksiyonları sonlanırken dışa doğru itici basınç giderek azalıyor ve yer çekimi devreye giriyor. Bu nedenle yıldız, hızlı bir çökme yaşayarak dış katmanlarının patlamasına yol açan bir şok dalgası yaratıyor ve bu olaya süpernova deniyor.
Süpernova patlamasından sonra geriye kalan yıldızın yoğun çekirdeği, kara delik ya da nötron yıldızı olarak kalabiliyor. Ancak çoğu zaman, süpernova patlamasının etkisiyle yol boyunca toplanan toz ve gazdan oluşan bir yapı olan süpernova kalıntısı da ortaya çıkıyor. Bu süpernova kalıntıları oldukça büyük olabiliyor ve ünlü Vela süpernova kalıntısı gibi güzel yapılar meydana gelebiliyor.
Bu galaksiyi incelemek için Hubble kullanıldı ve özellikle ev sahipliği yaptığı süpernovaya odaklanıldı. İki farklı gök bilimci ekibi, UGC 12295’i gözlemlemek ve bu büyük yıldız patlamasının kalıntılarını incelemek için Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3’ü kullandı. Birinci ekip, evrenimizdeki maddenin evrimini daha iyi anlamak için süpernovanın kalıntılarını inceledi. İkinci ekip ise UGC 12295’in süpernovasının ardından gerçekleşen olayları araştırdı ve daha önce çalışılmış olan bazı yakın süpernovaların bölgelerine odaklandı.
Hubble’ın keskin görüşü, bu tür enerjik olayların kalıcı izlerini ortaya çıkararak ev sahipliği yapan sistemlerin doğasına ışık tutuyor.
Derleyen: Ayça Ayaz