- Okyanusun dibinde, deniz yaşamının belirgin şekilde farklı iki kategorisini ayıran bir çizgi keşfedildi.
- Yapılan araştırma, yumuşak ve kabuklu deniz canlıları arasındaki şaşırtıcı ayrımı ortaya çıkardı.
Bilim insanları, okyanusun derinliklerinde yaşayan deniz canlıları hakkında dikkat çekici bir keşif yaptılar. 4,3 kilometre derinlikte net bir ayrım bulunuyor; bu derinlikten yukarıdaki deniz canlıları sert kabuklara sahipken bu sınırdan aşağıda olanlar ise yumuşak vücutlara sahipler.
Bu ayrımın, kabuk oluşumu için gereken temel minerallerin sınırlı olduğu bu sınırdan aşağıda bulunmasından kaynaklandığına inanılıyor.
Keşif, İngiltere Ulusal Okyanografi Merkezinden derin deniz ekoloğu Erik Simon-Lledó ve ekibinin yaptığı bir araştırmadan geliyor. Ekip, abisal deniz tabanını keşfetmek için derin deniz robotları kullandı ve bu gizemli ayrımı ortaya çıkardı.
İlginç bir şekilde, bulguları belirlenen çizginin üzerinde yumuşak canlıların tamamen yokluğunu ve çizginin altında kabuklu deniz yaşamının eksikliğini görülüyor. Bu garip fenomen; kabuk gelişimi için hayati öneme sahip kalsiyumun, bu sınırdan aşağıda eksik olmasına bağlanıyor.
Dünya’nın yüzeyinin önemli bir bölümünü kaplayan abisal okyanus tabanı; yüksek basınç, donma sıcaklıkları ve güneşin erişimine uzaklık yani sürekli karanlık nedeniyle büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda. Bu zorlu çevrelere rağmen bu ortamda yaşayan organizmalar etkileyici bir şekilde adapte olmuş.
Simon-Lledó; uçsuz bucaksız deniz tabanları hakkındaki baştaki yanılgının, görünüşteki elverişsiz koşullar nedeniyle “deniz çölleri” olduğunun altını çiziyor. Bu çığır açan araştırma, derin deniz yaşamının karmaşık adaptasyonlarına yeni bir ışık tutuyor ve bu eşsiz ekosistemlerin daha fazla keşfedilmesi ile anlaşılması gerektiğini vurguluyor.
Derleyen: Eliz Canyurt