- Yenilikçi bir teknoloji olan CCS, küresel ısınmayı hafifletmeyi amaçlıyor.
- CCS, karbondioksit emisyonlarını kaynaklardan yakalayarak atmosfere salınmadan önce işlemeyi içeriyor.
- Eleştirmenler, CCS’in fosil yakıtlara bağımlılığı teşvik edebileceği konusunda endişe duyuyor.
Karbon yakalama ve depolama (CCS), sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve küresel ısınmayı hafifletmeyi amaçlayan yenilikçi bir teknoloji. Potansiyeline rağmen önemli tartışmalara ve şüphelere yol açtı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, CCS’i desteklemekte olup iki CCS tesisinin inşasına 20 milyar sterlinlik yatırım yapacağını duyurdu.
CCS, enerji santralleri ve endüstriyel tesisler gibi kaynaklardan atmosfere salınmadan önce karbondioksit (CO2) emisyonlarının yakalanmasını içeriyor. Bu, karbondioksidin kimyasal filtreler kullanarak çıkarılması süreci ile gerçekleştiriliyor; ardından genellikle yer altı mağaraları veya gözenekli kaya oluşumları gibi depolama alanlarına boru hatları, karayolu araçları veya gemiler aracılığıyla taşınıyor. Depolanan karbondioksit, sızıntıları önlemek için izleniyor.
Eleştirmenler, CCS’in yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek yerine fosil yakıtlara bağımlılığı devam ettirebileceğini iddia ediyor. Çevre örgütü Friends of the Earth; teknolojinin kirli yakıtların kullanımına devam etmeye izin veren, yeşil bir yıkama girişimi olabileceğini savunuyor. Güvenlik endişeleri arasında potansiyel sızıntılar, su kirliliği ve neden olunan titremeler yer alıyor. Ayrıca sürecin enerji yoğunluğu yapısı, santral verimliliğini düşürebilir.
CCS, ABD’de 1972’den beri dünya çapında 194’ün üzerinde büyük ölçekli tesisle faaliyet gösteriyor ancak Birleşik Krallı, hâlâ ilk CCS tesisini bekliyor. Yakın zamanda onaylanan projeler (İskoçya’da Acorn ve Humber bölgesinde Viking), Birleşik Krallık’ın daha yeşil teknolojilere yönelik çabalarının bir parçası.
Eleştirmenler, bu projelerin petrol ve gaz çıkarımını genişletmek için bir bahane olarak kullanılmasına karşı uyarıda bulunarak gerçek emisyon azaltımına olan ihtiyacı vurguluyor.
Derleyen: Eliz Canyurt