- Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri ve OpenAI gibi cömertçe finanse edilen girişimler, Beyaz Saray’a ve muhtemelen çok sayıda kongre oturumunun ilkine davetiye kazandılar.
- Geçtiğimiz ay OpenAI, Meta, Microsoft, Google, Anthropic ve Amazon, Beyaz Saray ile yapay zekâya yatırım yapma ve AI tarafından üretilen içeriği işaretlemek için filigran özellikleri geliştirme sözü veren bir anlaşma imzaladı.
- OpenAI, Microsoft, Anthropic ve Google, “öncü AI sistemlerinin güvenli ve sorumlu kullanımını teşvik etmeyi” hedefleyen bir endüstri koalisyonu olan Frontier Model Forum’u kurdu.
Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri ve OpenAI gibi cömertçe finanse edilen girişimler, Beyaz Saray’a ve çok sayıda kongre oturumunun ilkine davetiye kazandılar. Teknolojilerinin insanlığın sonunu nasıl getireceğini tartışmak için büyük profillere sahip olanlar büyük isimler. ABD ve ötesindeki politikacılar AI’yın nasıl düzenleneceği ile uğraşırken, bu bir avuç şirket şartların belirlenmesinde büyük rol oynadı. Hem ticarî hem de ticarî olmayan daha küçük AI startup’ları ise belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.
Geçtiğimiz ay OpenAI, Meta, Microsoft, Google, Anthropic ve Amazon, Beyaz Saray ile yapay zekâya yatırım yapma ve AI tarafından üretilen içeriği işaretlemek için filigran özellikleri geliştirme sözü veren bir anlaşma imzaladı. Kısa bir süre sonra OpenAI, Microsoft, Anthropic ve Google, “öncü AI sistemlerinin güvenli ve sorumlu kullanımını teşvik etmeyi” hedefleyen bir endüstri koalisyonu olan Frontier Model Forum’u kurdu. Forum, AI araştırmalarını ilerletmek, en iyi uygulamaları bulmak ve bilgileri politika yapıcılar ve AI ekosisteminin geri kalanıyla paylaşmak için kuruldu.
Ancak bu şirketler, üretken yapay zekâ pazarının yalnızca bir dilimini oluşturuyor. OpenAI, Google, Anthropic ve Meta’nın hepsi temel modeller olarak adlandırılan, dil tabanlı veya görüntü odaklı yapay zekâ çerçevelerini çalıştırıyor. Bu modellerin yanı sıra, uygulamalar ve diğer araçlar geliştiren çok daha küçük işletmelerden oluşan ve hızla büyüyen bir sektör var. Küçük startup’lar aynı inceleme biçimlerinin çoğuyla karşı karşıyalar. Ancak AI kuralları geliştirilirken, sonuçlarda çok az söz sahibi olacaklarından, uyumsuzluklarla karşılaşmaktan endişe ediyorlar.
Kurumsal yapay zekâ şirketi Dataiku’nun sorumlu yapay zekâ lideri Triveni Gandhi, “Değer zincirinin aşağısında yer alan ancak masada olmayan küçük ve orta ölçekli şirketler için bu durum, ‘Tamam, biz büyük adamlardan biri değiliz, bu yüzden oturup birilerinin yukarıya bir şeyler koymasını beklemeliyiz’ gibi dışlayıcı bir his yaratıyor.” diyor.
Gandhi, küçük şirketler için potansiyel risklerin bir örneğinin hesap verebilirlik olduğunu söylüyor. Veri analitiği uygulamaları geliştiren ve müşterilerle çalışan Dataiku gibi yapay zekâ değer zincirinin ortasında yer alan şirketler, kullandıkları modellerin bilgiyi nasıl elde ettiği üzerinde kontrol sahibi değil.
Frontier Model Forum, sivil toplum grupları ve hükümetlerle birlikte çalışacağını söyledi. Ancak üyeliğin daha fazla yapay zekâ şirketine genişletilip genişletilmeyeceğinden bahsetmedi. Forumun liderlerinden biri olan OpenAI, grubun gelecekte açılıp açılmayacağı sorusuna cevap vermeyi reddetti.
ChainML’in kurucu ortağı Ron Bodkin, gerekliliklerin ve cezaların AI şirketlerinin büyüklüğüne ve ölçeğine göre kalibre edilmesinin, küçük şirketlerin birçok endişesini karşılamada uzun bir yol kat edeceğini söyledi.
Hükümetlerin düzenleyici bir çerçeve oluştururken büyük yapay zekâ şirketlerinden yararlanması elbette mantıklı. Ancak bu şirketlerin girdilerine güvenmek, değer zincirinin daha aşağısındaki şirketleri yabancılaştırma ve potansiyel olarak büyük yerleşik şirketleri rekabetten koruyan kurallar koyma riski taşıyor.
AI Now, nisan ayında yayımladığı bir raporla Büyük Yapay Zekânın etkisi konusunda alarm verdi. Kuruluş, şirketlerin yapay zekâ etrafındaki anlatıyı yönlendirdiği, teknolojinin gelecek için önemini abarttığı ve insanların bu konudaki düşüncelerini etkilediği konusunda uyardı. AI Now, konuşmanın düzenleyiciler ve kamuoyu tarafından yönlendirilmesi gerektiğine inanıyor.
Küresel Deloitte AI Enstitüsü İcra Direktörü Beena Ammanath, AI teknolojilerine olan güveni artırmanın büyük işletmelerden daha fazlasını dahil etmek anlamına geleceğini söyledi. Sivil toplum gruplarının, akademisyenlerin, uluslararası kuruluşların ve politika uzmanlarının da bu sürece katılması gerekiyor.
Ammanath, “Kurumsal kazançlar yerine kamu yararına gerçekten öncelik veren politikalar oluşturmak, AI teknolojisine olan güveni artırmak, etik standartları korumak ve sorumlu AI benimsemesini teşvik etmek için zorunlu olacaktır.” diye vurguluyor.
Derleyen: Alp Eren Gümüş