Bilim İnsanları, Var Olmayan Hastalık İçin Aşı Üretmeye Başladı!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • İngiliz uzmanlar, çok gizli hükûmet laboratuvarında bir proje üzerinde çalışıyor.
  • “Hastalık X” ile mücadele etmek için prototip aşılar geliştiriliyor.

İngiliz bilim insanları, olası ölümcül bir salgını patlak vermesinden itibaren 100 gün içinde durdurabilecek bir aşı geliştirmek için çalışıyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Porton Down’da pandemi hazırlığını artırmaya ve “Hastalık X” olarak adlandırılan bilinmeyen bir patojene yönelik prototip aşılar oluşturmaya adanmış gizli bir laboratuvarın açılışını yaptı.

Hastalık X, Dünya Sağlık Örgütünün ortaya çıkan hastalıklara yönelik planlamalarında esneklik sağlamak için 2018’de tanıttığı teorik ve tanımlanamayan bir patojen. UKHSA’nın amacı, yeni ve beklenmedik bir patojenin neden olduğu bir pandemiyi önlemek veya buna etkili bir şekilde yanıt vermeyi amaçlayan aşılar geliştirerek böyle bir senaryoya önceden hazırlık yapmak.

Hastalık X’in potansiyel kaynakları arasında; kuş gribinin insan gribiyle birleşmesi, hayvanlardan insanlara zoonotik bulaşma -ve hatta biyolojik mutasyonlar-, kazalar veya terör saldırıları yer alıyor.

Porton Down’daki yeni laboratuvar, tüberküloz ile maymun çiçeği gibi hastalıklar için gözetim ve aşı geliştirme de dâhil olmak üzere çeşitli projeler üzerinde çalışan 200’den fazla bilim insanına ev sahipliği yapıyor.

Birleşik Krallık hükûmeti, Gates Vakfı ve Wellcome Trust gibi diğer ülkeler ve kuruluşlarla birlikte, X Hastalığına karşı hazırlık yapmak amacıyla önemli fonlar sağladı.

Göç, kentleşme ve iklim değişikliği nedeniyle artan insan-hayvan etkileşimi gibi küresel faktörler, proaktif önlemlere olan ihtiyacı artırıyor.

Porton Down’un gelişmiş tesisleri, Ebola gibi güçlü virüsler ile bakteriler üzerinde araştırma yapılmasına ve “Kırım Kongo kanamalı ateşi” gibi hastalıklara yönelik aşıların test edilmesine de olanak sağlıyor. Amaç, yeni ve öngörülemeyen tehditlere hızla karşı koyabilecek aşılar ve stratejiler oluşturarak olası bir küresel salgına bağışıklık geliştirmek.

Derleyen: Eliz Canyurt

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver