- Ekvator yakınlarındaki sakin denizlerde yüzen güneş panelleri, yoğun nüfuslu ülkelere sınırsız güneş enerjisi sağlayabilir.
- Araştırma, sadece Endonezya’daki güneş enerjisinin yılda yaklaşık 35.000 terewatt-saat güneş enerjisi üretebileceğini gösteriyor.
- Yüzen güneş panelleri, ekvatoral denize erişimi olan tüm ülkelerde enerji üretiminin bir kısmını sağlayabilir.
Ekvator yakınlarındaki sakin denizlerde yüzen güneş panelleri, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’daki yoğun nüfuslu ülkelere etkili bir şekilde sınırsız güneş enerjisi sağlayabilir. Araştırma, sadece Endonezya’daki açık deniz güneş enerjisinin yılda yaklaşık 35.000 terawatt-saat güneş enerjisi üretebileceğini gösteriyor. Dünyadaki diğer okyanuslarda fırtınalar yaşanırken Ekvator’daki bazı bölgeler, nispeten sakin ve huzurlu. Dolayısıyla mühendislik yapıları, açık denizde yüzen güneş panellerini korumak için yeterli olabilir.

Yüzyılın ortasına kadar güneş enerjisi kuralları
Mevcut durumlara göre küresel ekonomi, 2050 yılına kadar büyük ölçüde karbonsuzlaştırılmış ve elektrikli hâle gelmiş olacak. Büyük miktarda güneş ve rüzgâr enerjisi de desteklenmiş olacak. Yaklaşık 70 kilometrelik güneş paneli, sıfır karbon ekonomisinde bir milyon insanın tüm enerji ihtiyaçlarını karşılayabilir. Paneller çatılara, kurak alanlara yerleştirilebilir ve tarımda da kullanılabilir. Ancak Nijerya ve Endonezya gibi yüksek nüfuslu ülkelerde güneş enerji hasadı için çok fazla yer olamayacak.
“Doldrum” olarak adlandırılan enlemlerdeki tropikal konumları, rüzgar kaynaklarının da zayıf olduğu anlamına geliyor. Bu sebeple bu ülkeler ve komşuları, ekvator denizlerinde yüzen güneş panellerinden faydalanabilirler. Yüzen güneş panelleri göllere ve rezervuarlara da yerleştirilebilir. İç kesimlerde yüzen güneş enerjisi, büyük bir potansiyele sahip olur.
Saniyede 6 metreden daha büyük dalgaların ya da 15 metreden daha güçlü rüzgarların yaşanmadığı bölgeler, yılda bir milyon terewatt-saat’e kadar enerji üretebilir. Bu, 10 milyar insanın tamamen karbondan arındırılmış ve küresel ekonomi için ihtiyaç duyulan yıllık enerjinin beş katına tekabül ediyor.
İyi sahaların çoğu Ekvator’a yakın, Endonezya ve ekvatoral batı Afrika’da ve çevresinde bulunuyor. Bunlar, yüksek nüfus artışı ve yüksek çevresel değerlere sahip bölgeler.
Endonezya, büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip
Endonezya, özellikle Java, Bali ve Sumutra adalarında yoğun nüfuslu bir ülke. Geniş bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olan Endonezya, aynı zamanda güneş enerjisini gece boyunca depolamak için pompajlı hidroenerji depolama kapasitesine sahip.
Bölge, sakin iç denizlere ve çok sayıda güneş paneli yüzdürme şansına sahip. Öyle ki son 40 yılda, 4 metreden daha büyük dalgaların ya da saniyede 10 metreden daha güçlü rüzgarların yaşanmadığı denizleri var.
Endonezya 6,4 milyon kilometre karelik deniz alanı sayesinde, gelecekteki tüm enerji ihtiyacını yüzen güneş panellerinden karşılayabilir.

Açık deniz, yüzen güneş enerjisi için gelecek
Dünyadaki denizler de çoğu 10 metreden büyük dalgalara ve saniyede 20 metreden güçlü rüzgarlara maruz kalıyor. Bu nedenle birçok şirket açık denizde yüzen panellerin, rüzgar etkilerine maruz kalmamasını sağlamak için mühendislik çalışmaları yürütüyor.
Yüzen güneş enerjisi, henüz tasarım ve planlama aşamasında. Bu panellerin karadaki panellere kıyasla dezavantajları da bulunuyor. Panelleri deniz tabanına sabitlemek için sığ denizler tercih ediliyor.
Bütün bu zorluklara rağmen yüzen paneller, sakin ekvator denizlerine erişimi olan ülkeler için enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayabilir. Bu yüzyılın ortalarına gelindiğinde, yukarıdaki ülkelerde yaşayan yaklaşık bir milyar insanın güneş enerjisinden faydalanması bekleniyor.
Derleyen: Davut Bulut