- Galaksimizin ortasında, Dünya’daki yaşam için gerekli olan bir molekül keşfedildi.
- Bu molekül olmadan, insanlar ve gezegendeki diğer canlılar var olamazdı.
- Söz konusu araştırma ile karbonik asidin uzaydaki varlığı ilk kez doğrulandı.
- Bu yeni bulgu, Dünya’daki yaşamın uzayın derinliklerinde ortaya çıktığı teorisi olan Panspermia’yı güçlendiriyor.
Galaksimizin ortasında, Samanyolu’nun merkezine yakın bir yerde, 100 Kelvin veya -279,67 Fahrenheit sıcaklıkta dönen bir gaz bulutunun içinde, Dünya’daki yaşam için gerekli olan bir molekül keşfedildi. Böylesine kozmik bir soğukluk seviyesinin, canlı bir organizma ile uzaktan yakından ilgisi olan herhangi bir şeyi barındırması akla yatkın gelmiyor ama yine de barındırıyor. Nitekim, bu molekül olmadan insanlar ve gezegendeki diğer canlılar var olamazdı.
Bilim insanlarının yıllardır uzayda tespit etmeye çalıştığı molekül, proteinlerin temel yapı taşı amino asitlerin öncüsü olan karbonik asit. Kimyasal formülü H2CO3 olan ve pek de bilinen bir isim olmayan karbonik asit, nefes alma kapasitemizin anahtarı. Çünkü bu molekül, karbondioksiti kanımızdan akciğerlerimize taşır ve buradan da atmosfere verir.
Karbonik asit, uzaydaki varlığını ispatladı
Araştırma ekibi, “Molekül, yaşamın kendisi için önemli olsa da çeşitli atmosferik ve jeolojik süreçler için daha da önemli.” diyor. Bu araştırma ile ekip, karbonik asidin uzaydaki varlığını ilk kez doğruladı ve bulgularını Arxiv adlı bir ön inceleme sitesinde yayımladı.
Bulgular, Dünya’daki yaşamın uzaydan geldiği, gezegenimizin meteor ve gök taşlarına karışan çeşitli kozmik moleküller tarafından “tohumlandığı” ve bunların daha sonra organizmalara yol açtığı teorisi olan Panspermia’yı destekliyor.
Projenin baş araştırmacısı Víctor Rivilla, “Uzayda karbonik asidin keşfi, bize kesinlikle yaşam için gerekli kimyasal bileşenlerin dışarıda, yeni yıldızları ve gezegen sistemlerini oluşturacak gaz ortamında mevcut olduğunu gösteriyor. Bu da onları erken Dünya’ya taşımış ve böylece yaşam formülünün oluşmasına yardımcı olmuş olabilir.” ifadelerine yer verdi.
Gezegenimiz, çeşitli kozmik moleküller tarafından “tohumlanmış” olabilir
Bu molekülün uzayda bir yerlerde var olduğu bilim insanlarınca düşünülüyordu ve şimdi söz konusu araştırma bu tezi doğruladı. Üstelik bu molekül oldukça bol miktarda bulunuyor. Dünya’dan yaklaşık 100.000 ışık yılı uzaklıkta G+0.693-0.027 adlı bir bulutun içinde yüzen karbonik asit moleküllerini ayırt etmek kolay olmadı. Araştırmacılar, onları tanımlamak için spektroskopi kullandı.
Bulgular, yalnızca yaşamın nereden geldiği açısından ilginç değil. Aynı zamanda kozmik komşularımız olabileceğine de işaret ediyor. Ekip, “Kuyruklu yıldızlar ve asteroitler, kesinlikle molekülleri farklı yaşam formlarına dönüşebilecekleri diğer gezegenlere götürdü. Hepimiz, gezegenimizde yaşamın nasıl ortaya çıkmış olabileceğini ve bunun benzersiz bir olay olup olmadığını bilmek istiyoruz.” diyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu