- Hindistan, Chandrayaan-3’ü temmuz ortasında fırlattı ve uzay aracı 5 Ağustos’ta ayın yörüngesine girdi.
- Ay’ın Güney kutbunda su buzunun varlığını araştırmak amaçlanıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü başkanı Sreedhara Panicker Somanath, Chandrayaan-3 uzay aracıyla taşınan Vikram isimli iniş aracının, çok az keşif yapılmış olan Ay’ın güney kutbu yakınına indiğini söyledi. Bu herhangi bir uzay programı için bir ilki temsil ediyor.
Başarılı iniş, hükümetin özel uzay fırlatmalarına ve ilgili uydu tabanlı işlere yatırımı teşvik etmeye çalışan Hindistan’ın, bir uzay gücü olarak ortaya çıkışına işaret ediyor.
Uzay aracı, bilim adamlarının donmuş su ve değerli elementlerden oluşan hayati rezervleri barındırabileceğine inandıkları bölgeye yaklaşırken ülke çapında insanlar televizyon ekranlarına kilitlendi.
Brics zirvesine katıldığı Güney Afrika’dan fırtlatma anını izleyen Başbakan Narendra Modi, “Bu, yeni Hindistan’ın zafer çığlığıdır. Tarihe tanıklık ediyoruz.” dedi.
Son günlerde planlanan iniş yaklaşırken Hintlileri gergin bir heyecan dalgası sarmış durumdaydı. Tapınaklarda ve camilerde güvenli iniş için özel dualar yapıldı. Varanasi’de, Ganj Nehri kıyısında Hindu rahipler görevi kutsadılar ve deniz kabukları patlattılar.
Sanskrit dilinde “ay aracı” anlamına gelen Chandrayaan-3, 4 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota’daki bir fırlatma rampasından havalandı ve aya ulaşması, 1960’lar ve 70’lerdeki Apollo misyonlarınınkinden çok daha uzun sürdü. Hindistan, ABD’nin o zamanlar kullandığından daha az güçlü roketler kullandı.
Her şey planlandığı gibi giderse, Sanskritçede bilgelik anlamına gelen Pragyaan adlı bir gezici, iniş aracının karnından bir rampa üzerinde yuvarlanacak ve iki hafta boyunca ay yüzeyinde dolaşacak. Gezici, fotoğraf çekmek, Dünyanın jeolojisi ve kökeni üzerine deneyler yapmak ve su buzunun varlığını araştırmak için tasarlandı.
Önemli miktarlarda bulunursa, oksijen ve yakıt çıkarmak için kullanılabileceği için, su buzu gelecekteki mürettebat görevlerinin orada üs kurmasına olanak sağlayabilir. Bazı bilim insanları, Dünya’nın görüş alanından gizlenen, kraterler ve hendeklerle dolu olan güney kutbunun gelecekteki bir üs için en umut verici yer olabileceğine inanıyor.
Hindistan’ın başarılı inişi, Rusya’nın 47 yıl aradan sonra güney kutbunu da hedef alan ilk ay misyonunun, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp düşmesinin ardından başarısız olduğunu söylemesinden birkaç gün sonra gerçekleşti. Rusya’nın devlet kontrolündeki uzay şirketinin başkanı Roscosmos, başarısızlığın 1976’da Sovyetlerin aya yaptığı son misyonun ardından ay araştırmalarında uzun bir ara verilmesinden kaynaklanan uzmanlık eksikliğine bağladı.
Derleyen: Damla Şayan