- IBM Research, daha verimli bir dijital beyin için ilham kaynağını insan beyninden aldı.
- Çalışmada yapay zekâ projelerindeki verimliliğin artırılması ve daha az pil tüketilmesi amaçlanmakta.
ABD’li teknoloji şirketi IBM’nin üzerinde çalıştığı çip prototipinin yapay zekâ teknolojisinde enerji tasarrufu sağlayabileceği belirtildi.
Nature Electronics’in 10 Ağustos’ta yayımlanan “Derin sinir ağı çıkarımı için faz değişim belleğine dayalı 64 çekirdekli karışık sinyalli bellek içi bilgi işlem çipi” başlıklı makalesinde IBM araştırmacıları, durum tespiti için yeni bir yaklaşım uyguladıklarını söyledi.
IBM’nin İsviçre’deki araştırma laboratuvarında çalışan bilim insanı Thanos Vasilopoulos, insan beyninin az enerji ile çok fazla şey yapabildiğini belirterek söz konusu çipin de az güçle büyük ve karışık işleri gerçekleştirebileceğini ifade etti.
Sinapsların beyindeki etkileşimine benzer şekilde hareket eden IBM’in karma sinyal çipi, her biri bir dizi sinaptik hücre birimini barındıran 64 analog bellek içi çekirdeğe sahip. Dönüştürücüler, analog ve dijital durumlar arasında yumuşak geçişler sağlar.
IBM’e göre çipler, makine öğrenimi eğitiminde yaygın olarak kullanılan bir görüntü koleksiyonu olan CIFAR-10 veri kümesinde %92,81’lik bir doğruluk oranına ulaştı.
Vasilopoulos, çipin bulut bilişim sistemlerinin enerji masraflarını ve “karbon ayak izini” azaltmak için kullanabileceğini sözlerine ekledi.
Son olarak Vasilopoulos, projeyi daha ayrıntılı olarak tanımlayarak şunları söyledi: “Çip, her biri 256×256 birim hücreden oluşan bir bellek dizisine sahip 64 AIMC çekirdeğinden oluşur. Birim hücreler, toplamda 16 milyonun üzerinde cihaz için dört PCM cihazıyla inşa edildi. Analog bellek dizisine ek olarak her çekirdek; etkinleştirme işlevlerini, birikimleri ve ölçeklendirme işlemlerini gerçekleştiren hafif bir dijital işlem birimi içerir.”
Derleyen: Tuğba Akkesen