- Avrupa’nın büyük teknoloji şirketlerini düzenlemeye yönelik kapsamlı girişimi olan ve Ekim 2022’de kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası (DSA), bugün bir düzineden fazla büyük teknoloji şirketi için yürürlüğe giriyor.
- Yeni yasalar, çevrim içi platformların artık uyması gereken içerik denetimi, kullanıcı gizliliği ve şeffaflık konularında net kurallar getiriyor.
- Aralarında Facebook, X (eski adıyla Twitter) ve TikTok’un da bulunduğu on dokuz şirketin DSA’nın yeni standartlarına uyması gerekecek. AB’ye göre para cezası o kadar caydırıcı ki tekrar eden suçlar, şirketlerin Avrupa’da faaliyet gösterememe riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
Yapılan değişiklikler, sosyal medya uygulama menülerinizin karar mekanizmalarının derinliklerine gömülmüş, kolay erişimden birkaç tık ve dokunuş uzakta, şartlar ve koşullar metninin derinliklerinde gizli.
Avrupa’nın büyük teknoloji şirketlerini düzenlemeye yönelik kapsamlı girişimi olan ve Ekim 2022’de kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası (DSA), bugün bir düzineden fazla büyük teknoloji şirketi için yürürlüğe giriyor. Yeni yasalar, çevrim içi platformların artık uyması gereken içerik denetimi, kullanıcı gizliliği ve şeffaflık konularında net kurallar getiriyor.
AB’de 45 milyondan fazla -ya da toplam nüfusun onda biri- kullanıcısı olan tüm dijital platformlar yeni kurallara uymak zorunda. Aksi takdirde gelirlerinin %6’sına varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Aralarında Facebook, X (eski adıyla Twitter) ve TikTok’un da bulunduğu on dokuz şirketin DSA’nın yeni standartlarına uyması gerekecek. AB’ye göre para cezası o kadar caydırıcı ki tekrar eden suçlar, şirketlerin Avrupa’da faaliyet gösterememe riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
Bu değişiklikler ilk etapta hissedilmiyor olsa da düzenleyiciler, hükûmetler ve akademisyenler erişebildikleri zengin verileri keşfetmeye başladıkça DSA’nın etkisi önümüzdeki yıllarda hissedilebilir.
Geçtiğimiz haftadan bu yana DSA kapsamında şirketlerin çeşitli eylemleri de oldu. Google, reklam hedeflemenin nasıl işlediği konusunda kullanıcılara daha fazla bilgi sağlıyor. Meta’nın, platformlarını araştırmacılara açmasıyla yıllardır artan gizliliğin sonu geliyor. TikTok, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında mecbur olduğu için kullanıcılara uygulamanın kısırlaştırılmış, algoritmasız bir versiyonunu kullanma seçeneği sunuyor.
Yeni yasalardan etkilenecek 19 şirketten ikisinin (Amazon ve Alman moda perakendecisi Zalando) yasaya dahil edilmelerine karşı çıkmaları, DSA’nın ne kadar büyük bir anlaşma olduğunu gösteriyor. En büyük teknoloji şirketlerinden beşi olan Facebook, Instagram, X, TikTok ve Snapchat’in AB tarafından uygulama öncesi stres testlerinden geçememesi ve bu şirketlere bir şeyleri düzeltmeleri gerektiğinin söylenmesi, AB’nin şirketleri uyarmakla uğraşmayacağının sinyalini veriyor.
Avrupalı düzenleyiciler, yasadan sıyrılmak adına kullanıcı sayılarını 45 milyonun altında gösteren beş şirketi de incelemeye aldı.
Bu yeni düzenlemelerin tetikleyeceği en büyük değişikliklerin, kapsamlı bir dönüşümden ziyade küçük, aşamalı güncellemeler şeklinde hissedilmesi muhtemel.
Derleyen: Alp Eren Gümüş