- Kontrollü bir klinik çalışma sonucunda, kahkaha terapisi gören hastaların oksijen alımında artış, doku fonksiyonunda iyileşme ve inflamasyon belirteçlerinde pozitif değişiklikler yaşadığı görüldü.
- Kahkahalar uzun süredir olumlu duygusal ve psikolojik etkilerle ilişkilendiriliyor olsa da bu araştırma, özellikle kalp hastalığıyla boğuşan kişiler için kahkahanın potansiyel fizyolojik faydalarına yeni bir ışık tutuyor.
Çığır açan bir çalışma, kalp hastalığı olan bireyler için kahkaha terapisinin faydalarını ortaya çıkardı ve farmakolojik olmayan tedavi yaklaşımlarında önemli bir ilerlemeye işaret etti. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen araştırma, Avrupa Kardiyoloji Derneğinin Amsterdam’daki yıllık toplantısında sunuldu. Brezilya’daki Hospital de Clínicas de Porto Alegre’den Marco Saffi liderliğindeki çalışma, kahkaha terapisinin kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisine odaklandı.
Çalışma, kahkaha terapisinin koroner arter hastalığı olan hastalar üzerindeki etkilerini araştırdı. Terapinin etkinliğini değerlendirmek için, Ağustos 2016’dan Aralık 2020’ye kadar uzanan bir dönemde, ortalama 64 yaşında olan 26 yetişkinin katıldığı kontrollü bir klinik çalışma gerçekleştirildi.
Katılımcılar 13 kişiden oluşan iki gruba ayrıldı. Bir gruba haftada iki kez kendi seçtikleri TV komedi programlarını izledikleri seanslara katılarak gülme terapisi uygulandı. Diğer grup ise kontrol görevi görüyor ve “tarafsız belgeseller” izliyordu. Deneme boyunca araştırmacılar, oksijen alımı ve artan kan akışı sırasında arter genişlemesi de dahil olmak üzere katılımcıların kardiyovasküler sağlığının çeşitli yönlerini izledi. Ayrıca vücutlarındaki iltihaplanmayı gösteren spesifik moleküller de ölçüldü.
Araştırmanın sonuçları birçok önemli bulguyu ortaya çıkardı. Kahkaha terapisi gören hastalar, kalp-damar sağlığının önemli bir göstergesi olan yüksek oksijen alımında kayda değer bir artış gösterdi. Ayrıca bu grupta doku fonksiyonunda iyileşmeler gözlemlendi. Özellikle interlökin (IL)-6, IL-10, tümör nekroz faktörü (TNF), vasküler hücre adezyon molekülü (VCAM) ve hücreler arası adezyon molekülü (ICAM) gibi vücutlarındaki inflamasyon belirteçleri pozitif değişiklikler sergiledi.
Bu çalışma, kahkaha terapisi yoluyla rehabilitasyonun koroner arter hastalığı olan bireyler üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendiren ilk kontrollü klinik çalışma. Bulgular, gülme terapisinin kardiyovasküler sistemin fonksiyonel kapasitesini artırabildiğini, oksijen akışında, doku fonksiyonunda ve inflamasyon belirteçlerinde iyileşmeleri teşvik edebildiğini göstermekte.
Kahkaha uzun süredir olumlu duygusal ve psikolojik etkilerle ilişkilendiriliyor olsa da bu araştırma, özellikle kalp hastalığıyla boğuşan kişiler için kahkahanın potansiyel fizyolojik faydalarına yeni bir ışık tutuyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen