- Oxford’daki cerrahlar, Birleşik Krallık’taki ilk rahim naklini gerçekleştirdi.
- Alıcı 34 yaşında bir kadın, verici ise 40 yaşındaki kız kardeşiydi.
- Doktorlar, her ikisinin de ameliyattan sonra iyileştiğini ve küçük kız kardeşin depoda transfer edilmeyi bekleyen birkaç embriyosu olduğunu söyledi.
Şubat ayında Churchill hastanesindeki bitişik ameliyathanelerde 30’dan fazla kişilik bir ekip, yaklaşık 17 saat süren prosedürleri gerçekleştirdi. Alıcının kız kardeşinin zaten iki çocuğu vardı ve bundan sonra doğrumayı düşünmüyordu.
Organ alma ekibine liderlik eden jinekoloji cerrahı Prof. Richard Smith, 25 yılını rahim nakli konusunda araştırma yaparak geçirdi. BBC’ye bu nakil ameliyatının “büyük bir başarı” olduğunu söyledi.
Rahim naklini gerçekleştiren ekibi yöneten nakil cerrahı Isabel Quiroga ise alıcının çok mutlu olduğunu söyledi: “Nakledilen rahmi mükemmel bir şekilde çalışıyor ve gelişimini çok yakından takip ediyoruz.”
Kadın, ameliyattan iki hafta sonra ilk kez regl oldu. Diğer nakil hastaları gibi onun da doku reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alması gerekiyor. Bunlar, bazı uzun vadeli sağlık riskleri taşıyor; bu nedenle rahim en fazla iki hamilelikten sonra alınacak.
2014 yılında İsveç’te bir kadın, rahim nakli sonucunda bebek sahibi olan ilk kişi olmuştu. Kadın, 60’lı yaşlarındaki bir arkadaşından bağışlanan rahmi almıştı.
O tarihten bu yana dünya genelinde 100 rahim nakli daha gerçekleştirildi ve çoğu ABD ile İsveç’te olmak üzere Türkiye, Hindistan, Brezilya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Fransa’da da yaklaşık 50 bebek dünyaya geldi.
Birleşik Krallık’taki cerrahlara 2015 yılında rahim nakli yapmaya başlama izni verildi. British Journal of Obstetrics and Gynaecology’de yazan ekip, İngiltere’de ilk operasyonun bu kadar uzun sürmesinin nedeni olarak “kurumsal gecikmeleri” ve Covid pandemisini gösterdi.
Womb Transplant UK, programa katılmak isteyen 500’den fazla kadının bu yardım kuruluşuyla temasa geçtiğini ve yaklaşık bir düzine kadının depoda embriyoları olduğunu veya doğurganlık tedavisi gördüğünü söyledi.
Derleyen: Görkem Süner