- Apple ve Microsoft, iMessage ve Bing’i Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemeleri kapsamından çıkarmak için çaba sarf ediyor.
- Avrupa Komisyonu, “bekçi” olarak tanımlanan güçlü teknoloji platformlarını belirlemeye hazırlanıyor. Ayrıca bu platformların, Dijital Piyasalar Yasası kurallarına uymalarını talep ediyor.
- Microsoft, Windows platformunu bekçi olarak kabul ediyor. Apple ise iMessage’ın Dijital Piyasalar Yasası’na uyması gerekmediğini savunuyor.
Dijital Piyasalar Yasası, Avrupa Birliği’nin teknoloji sektöründe daha fazla şeffaflık, rekabeti artırma ve kullanıcı verilerini koruma amacı taşıyan bir yasal düzenlemeyi ifade ediyor. Bu yasa, büyük teknoloji platformlarının faaliyetlerini denetlemeyi, rekabeti desteklemeyi ve kullanıcıların çevrim içi deneyimlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca bu platformların pazar hakimiyetini ve kullanıcı verilerini nasıl işlediklerini daha ayrıntılı bir şekilde düzenliyor ve adil rekabeti teşvik eden önlemler içeriyor.
Apple ve Microsoft’un, iMessage ve Bing’i Avrupa Birliği’nin “eşik bekçisi” listesinden çıkarmak için baskı yaptığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre her iki şirket de özel olarak hizmetlerinin, teknolojide rekabeti teşvik etmek için tasarlanmış bir kural olan Dijital Piyasalar Yasası’nın kısıtlamalarından yararlanmayı haklı çıkaracak kadar büyük ya da güçlü olmadığını savunuyor.
Avrupa Komisyonu, 6 Eylül’de genel şirketlerin yanı sıra sundukları belirli hizmetleri de içeren bir “bekçi” listesi yayımlayacak. Bu güçlü platformların gelirleri ve kullanıcı sayılarına göre tanımlanan söz konusu liste, platformların rekabet kurallarına uymalarını gerektirecek. Apple ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu listede olduğu biliniyordu ancak hangi bölgelerinin kapsanması gerektiğini belirlemek için bir karar alınması gerekecek. Eşik bekçileri belirlendikten sonra Dijital Piyasalar Yasası’nın kurallarına uymaları için altı ay ya da 2024 Mart’ına kadar süreleri olacak.
Microsoft, Windows platformunun bekçi tanımına uyduğunu kabul edecek gibi görünüyor ancak Bing’in arama pazarındaki payının küçük olduğunu ve kullanıcılara rakip arama motorlarına erişim sunması durumunda daha da azalabileceğini iddia ediyor.
Aynı şekilde, Apple’ın da Dijital Piyasalar Yasası kurallarına uymak için iOS’u üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve yan yükleme işlemlerine açacak bir yol üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Ancak iMessage’ın Dijital Piyasalar Yasası’nın aylık 45 milyon aktif kullanıcı eşiğini karşılamadığını ve bu nedenle diğer mesajlaşma hizmetleriyle uyumlu olması gerekmeyeceğini savunduğu söyleniyor. Fakat Apple’ın resmî kullanıcı sayılarını açıklamadığına dikkat edilmeli ve dışarıdan yapılan tahminler iMessage’ın dünya çapında bir milyar kullanıcıya sahip olabileceğini gösteriyor.
Derleyen: Ayça Ayaz