NASA, Mars Havasından Oksijen Üretti!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi
  • NASA, insan yaşamının Mars’ta devam edebileceğine dair yeni bir buluşa imza attı.
  • MOXIE isimli deney ile Mars atmosferindeki karbondioksit açısından zengin havadan oksijen üretildi.
  • Üretilen oksijen miktarı toplamda 122 gram. Bu miktar, bir köpeğin 10 saat boyunca aldığı nefese eş değer.

Küresel ısınma, ülkeler arası kötü ilişkiler, gittikçe artan nüfus, teknolojinin yok edici yanları… Günümüzde dünyanın “yakın sonuna” dair birçok tahmin bulunuyor. Bu tahminlerden sonra aklımıza şu soru geliyor: Gezegenimizin sonu gelirse bir başkasına geçebilir miyiz?

Diğer gezegenlerde yaşayıp yaşayamayacağımız her zaman merak konusu olmuştur ve bu konu açıldığında gözler ilk olarak Mars’a çevrilir.

Bir başka gezegende yaşanabilmesi için insan yaşamının vazgeçilmezi olan oksijenin var olması gerekir. NASA, kızıl gezegende oksijen üretmek için kolları sıvadı. Bu amaç doğrultusunda 20 Nisan 2021’de Mars’ta MOXIE adında bir deney başlatmıştı.

Sonuçlar oldukça şaşırtıcı: NASA, MOXIE deneyi ile Kızıl Gezegen Mars’ta oksijen üretmeyi başardı!

MOXIE deneyi, bir başka gezegende yaşam bulma amacı doğrultusunda harika bir keşif yaptı: Mars atmosferinden oksijen elde etti. Bu keşfi tüm dünya için önemli kılan nedenler arasında kızıl gezegenin insan yaşamına uygun olup olmadığının kanıtlanması da yer alıyor.

Uzay Teknoloji Misyonu Teknoloji Gösterileri Direktörü Trudy Kortes, deneyin sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu: “Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak astronotların kızıl gezegende daha fazla zaman geçirebilecekleri bir geleceğe bir adım daha yaklaştık.” dedi.

MOXIE deneyi, elektrokimyasal işlemler kullanarak oksijeni Mars’ın karbondioksit açısından zengin atmosferinden ayırıyor. MOXIE, Mars’ta toplamda 122 gram oksijen üretti. Bu miktar kulağa az geliyor olsa da gerçekte öyle değil. Bu miktar, küçük bir köpeğin 10 saatte aldığı nefes miktarına eş değer.

MOXIE deneyi, uzay teknolojileri alanında büyük bir gösteri niteliğinde. Oldukça merak uyandırıcı bu deney, ileride yapılacak birçok gelişmenin önünü açıyor.

Umuyoruz ki bir başka gezegene göç etmemiz gerekmez fakat gerekirse de bu alanda ilerlemek güven verici.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver