- Yeni bir çalışma, Nevada-Oregon sınırında bulunan McDermitt Kalderası’nın dünyanın en büyük lityum yatağını içerebileceğini öne sürdü.
- 20 ve 40 milyon metrik ton arasında olduğu tahmin edilen lityum yatağı, kil içinde hapsolmuş durumda.
- Lityum, el fenerlerinden elektrikli araçlara kadar birçok ürüne güç sağlayan pillerin yapı taşı olması açısından önem taşıyor.
Lityum, pillerin yapımında hayati bir öneme sahip bir metal. ABD, lityum istifleme yarışında dünyanın şimdiye kadar görülen en büyük lityum yatağına rastlamış olabilir.
Science Advances’da yayımlanan yeni bir çalışma, Nevada-Oregon sınırındaki volkanik bir krater olan McDermitt Kalderasının 20 ve 40 milyon metrik ton arasında devasa bir lityum yatağı barındırdığını yazdı.
Bu rakamlara göre kaldera, yaklaşık 23 milyon ton lityuma ev sahipliği yapan Bolivya tuz düzlüklerindeki lityum miktarını bile gölgede bırakıyor.

Killi işler
Dünyanın en zengin lityum kaynaklarından bazıları tuzlu suda bulunuyor. Ancak McDermitt Kalderasının lityumu, Thacker Geçidi adı verilen yerde, bir kil tortusu içinde saklı olarak bekliyor.
McDermitt Kalderası, yaklaşık 16,4 milyon yıl önce büyük bir magma patlamasının ardından sayısız metalin içine sürüklendiği bir gölde oluşmuş. Kalderayı içinde barındıran göl, lityumla birlikte bugün 600 metreyi aşan derinlikte bir tortu tabakası biriktirmiş. Bu tortu tabakası da şimdi bizim kil dediğimiz yapıya denk geliyor. Volkanik aktivite sonucu, ilave lityum içeren sıcak tuzlu su mevcut tabakanın içine doğru ilerlemiş ve onu daha da fazla lityumla aşılamış.

Bölücü etki
Bu tabakalı yapı, madenciler için iyi bir haber. Bu özel yapı hem metal açısından daha zengin hem de bu tabakanın ayrıştırılmasının daha kolay olduğu düşünülüyor. Çoğunlukla geçidin güney ucundaki bir noktada yoğunlaşan yataklar, madencilikten etkilenen alanı da sınırlamış oluyor.
Ama bu, işin teori kısmı. Lityumun çıkarılması, kullanılan yöntemlere bağlı olarak büyük miktarlarda karbondioksit yayabilir, yeraltı sularını ağır metallerle kirletebilir ve tonlarca fosil yakıtın tüketilmesini gerektirebilir. Bu nedenlerden dolayı proje tartışmalı.
Çevreciler, şirketlerin çevre yasalarını ihlal edeceğine inandıkları için bölgede daha önce madenciliği engellemeye çalıştı. Thacker Geçidi bazı yerel kabileler tarafından kutsal kabul edildiği için onlara Amerikan yerlisi aktivistler de katıldı. Ancak bir federal mahkeme, itirazları temmuz ayında reddetti. The Washington Times’da yer alan haberde de belirtildiği üzere işçiler bu hafta bölgede temel attı.
Derleyen: İsa Arslan