- U.S. News and World Report, yaşam kalitesine göre dünyanın en iyi ülkeleri listesini yayımladı.
- Listede yer alan 87 ülkeyi sıralamak için dünya çapında 17.000’den fazla kişiyle anket yapıldı.
- Yapılan ankete göre yaşam kalitesi açısından dünyanın en iyi ülkesi ünvanını İsveç aldı. Türkiye ise listenin 32. sırasında yer buldu.
U.S. News and World Report, yaşam kalitesine göre dünyanın en iyi ülkeleri listesini yayımladı. Listede yer alan 87 ülkeyi sıralamak için U.S. News and World Report, WPP ve Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu dünya çapında 17.000’den fazla kişiyle anket yaptı.
Yaşam kalitesi açısından en iyi ülkeler, aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirildi:
- Ekonomik
- İyi bir iş piyasası
- Ekonomik olarak dengeli
- Aile dostu
- Gelir eşitliği
- Siyasi olarak dengeli
- Güvenlik
- İyi geliştirilmiş halk sağlığı sistemi
- İyi geliştirilmiş kamu eğitim sistemi
Yaşam kalitesi açısından 1 numaralı ülke: İsveç
İsveç, söz konusu ölçütler kapsamında dünyanın en iyi ülkesi seçildi. U.S. News and World Report’a göre İsveç, ücretsiz sağlık hizmetleri ve üniversite eğitimi ile tanınıyor. CIA World Factbook‘a göre İsveç halkı, 82,8 yaş ortalaması ile en uzun yaşam beklentilerinden birine sahip.
Ülkenin oldukça iyi bir ebeveyn izni politikası var. Bir çocuk doğduğunda veya evlat edinildiğinde ebeveynler, 480 gün ücretli izin hakkına sahip. Ebeveynlerin iki kişi olması durumunda ise her biri, bu sürenin 240 gününü kullanma hakkına sahip.
Yaşam kalitesi açısından dünyanın en iyi 10 ülkesi
- İsveç
- Norveç
- Kanada
- Danimarka
- Finlandiya
- İsviçre
- Hollanda
- Avustralya
- Almanya
- Yeni Zelanda
Norveç, yaşam kalitesi açısından dünyanın en iyi ikinci ülkesi olarak seçildi. CIA World Factbook‘a göre ülke, cinsiyet eşitliği konusunda trend belirleyici konumunda. Ülkedeki ebeveyn izni, ebeveynlerin tam maaşla 49 haftaya kadar (veya maaşlarının %80’i ile 59 hafta) çocuklarına evde bakmalarını mümkün kılıyor.
Kanada, ilk üçü tamamlıyor. Ülke satın alınabilirliği, eğitime erişimi ve sağlık sistemi ile biliniyor. Ortalama yaşam süresi 83,99 yıl ile güney komşusu ABD’den 3,24 yıl daha yüksek. OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi‘ne göre Kanada gelir, iş, eğitim, sağlık, çevre kalitesi, sosyal bağlantılar ve yaşam memnuniyeti konularında ortalamanın üzerinde performans göstermiş durumda.
Türkiye ise 87 ülke arasında listenin 32. sırasında yer aldı. Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Derleyen: Nazlı Koyuncu