- Son araştırmalara göre tatlı, tuzlu, acı, umami ve ekşi olarak kabul edilen temel tatlara, bir temel lezzet daha ekleniyor.
- Henüz adı açıklanmayan yeni tat, Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) ve Colorado Üniversitesinden bir ekip tarafından ortaya çıkarıldı.
Amonyum klorür dilinize çarptığında acı, tuzlu ve biraz ekşi olarak tanımlanan bir tat hissi üretir. Hayvanların buna verdiği tepkiler uzun süredir inceleniyor olsa da insan tat alma duyusunun buna nasıl tepki verdiği daha önce tam olarak analiz edilmemişti.
Amonyum klorür, ilaç ve gübrelerde kullanılmasının yanı sıra, bazı Asya ülkelerinde atıştırmalıklara gevreklik kazandırmak için, Avrupa’nın bazı bölgelerinde ise tuzlu meyankökü adı verilen koyu renkli tatlılara tat vermek için salmiak tuzu olarak kullanılıyor.
USC Dornsife’tan sinir bilimci Emily Liman, “Bir İskandinav ülkesinde yaşıyorsanız, bu tada aşina olacaksınız ve hoşunuza gidecektir.” diyor.
Araştırma, otopetrin1 (OTOP1) proteininin ekşi tatları tespit etmek için nasıl kullanıldığını ve hücrelerdeki asit seviyelerini nasıl etkilediğini doğrulayan önceki bir çalışmaya dayanıyor.
Kültürlenmiş insan hücrelerinin ayrı ayrı asit ve amonyum klorürün ekşi tadına maruz bırakılması, OTOP1 reseptörünün her iki uyarıcıya da aynı şekilde tepki verdiğini gösterdi. Dahası, hayvan testlerinde, OTOP1 genine sahip olmayan fareler, içinde amonyum klorür bulunan gıdaları tatmaktan çekinmezken gene sahip olanlar bu maddelerden uzak duruyorlardı.
Daha önce bilinmeyen bu aktivasyon yolu, listeye altıncı tadı eklememiz gerekebileceğinin bir işareti; ancak kesin olarak bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmakta.
Gelecekte araştırmacılar, OTOP1 reseptörünün amonyum klorüre nasıl tepki verdiğini ve bu tepkinin türler arasında nasıl değişebileceğini daha ayrıntılı olarak incelemek istiyor; ekip, farklı hayvanların amonyum klorüre farklı tepki verdiğini belirtiyor.
Caenorhabditis elegans solucanı gibi basit canlıların bu tadı tanıyabildiği ve bu nedenle bazı potansiyel yiyecek türlerinden kaçınabildiği göz önüne alındığında, doğal evrimin bizi potansiyel toksisiteleri nedeniyle bu tadı uyaran kimyasallardan uzak durma konusunda eğitmiş olması mümkün.
Derleyen: Damla Şayan