- Araştırmacılar, ilk kez Alzheimer semptomlarının bağırsak mikrobiyotası yoluyla sağlıklı genç bir organizmaya aktarılabildiğini buldu.
- Bu çalışma, hastalığı anlamlandırmada ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil etmekte.
Araştırmacılar ilk kez Alzheimer semptomlarının bağırsak mikrobiyotası yoluyla sağlıklı genç bir organizmaya aktarılabildiğini buldu ve bu da Alzheimer’ın hastalıktaki rolünü doğrulamış oldu.
Araştırma, University College Cork (UCC) merkezli APC Microbiome Ireland ile UCC Anatomi ve Sinirbilim Bölümünden Profesör Yvonne Nolan, King’s College London’dan Profesör Sandrine Thuret ve İtalya’dan Dr. Annamaria Cattaneo tarafından yürütüldü.
Brain dergisinde yayımlanan çalışma, Alzheimer hastalarında görülen hafıza bozukluklarının bağırsak mikrobiyotasının nakli yoluyla genç hayvanlara aktarılabileceğini gösteriyor.
Alzheimer hastalarının dışkı örneklerinde iltihaplanmayı teşvik eden bakteri bolluğu daha yüksekti ve bu değişiklikler, bilişsel durumlarıyla doğrudan ilişkiliydi.
Profesör Yvonne Nolan konu hakkında şunları söyledi: “Araştırdığımız hafıza testleri, beynin hipokampus bölgesinde yeni sinir hücrelerinin büyümesine dayanıyor. Alzheimer hastalarının bağırsak bakterilerini taşıyan hayvanların daha az yeni sinir hücresi ürettiğini ve hafızalarının zayıfladığını gördük. Alzheimer hastalarına tipik olarak bilişsel semptomların başlangıcında ya da sonrasında tanı konulmaktadır. Bu durum da mevcut tedavi yaklaşımları için çok geç olabilir. Prodromal veya erken evre demans sırasında, semptomların potansiyel başlangıcından önce bağırsak mikroplarının rolünü anlamak, yeni terapi geliştirme ve hatta bireyselleştirilmiş müdahale için yeni yollar açabilir.”
UCC’deki bilim insanları, bağırsak mikrobiyotasının diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı etkilerine nasıl tepki verdiğini araştırarak sağlıklı beyin yaşlanmasını teşvik etmek ve Alzheimer tedavilerini ilerletmek için stratejiler geliştirmek için çalışıyor.
King’s College London’da Nörobilim Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarlarından Sandrine Thuret, şunları söyledi: “Alzheimer, henüz etkili bir tedavisi olmayan sinsi bir hastalıktır. Bu çalışma, bağırsak mikrobiyotamızın yapısının hastalığın gelişiminde nedensel bir rolü olduğunu doğrulayarak hastalığı anlamamızda önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu iş birlikçi araştırma, bu alanda gelecekte yapılacak araştırmalar için bir zemin hazırlamıştır.”
Derleyen: Tuğba Akkesen