- Afrika dışından atalara sahip tüm insanlar, genomlarının ortalama %2’si kadar Neandertal genine sahip.
- Doğu Asya kökenli insanlar, Avrupa kökenli insanlara göre %8 ile %24 daha fazla Neandertal genine sahip.
- Erken Homo Sapiens Dönemi insanının Afrika’dan yayılıp Yakın Doğu ve Avrupa’daki akrabaları ile buluşması durumunda, anatomik açıdan modern bir yapıya sahip insanlarda Neandertal DNA’sının Avrupa bölgesinde Asya’ya göre daha yüksek olduğunu buldu. Avrupalıların Neandertal genleri sonradan azalmış.
Yeni bir araştırmaya göre Antik Orta Doğu’dan göç eden çiftçiler, modern Avrupalıların günümüz Doğu Asyalıları kadar Neandertal DNA’sı taşımamasının nedeni olabilir.
Afrika dışından atalara sahip tüm insanlar, genomlarının ortalama %2’si kadar Neandertal genine sahip. Ancak Doğu Asya kökenli insanlar, Avrupa kökenli insanlara göre %8 ile %24 daha fazla Neandertal genine sahip. Bu biraz paradoks, çünkü fosil kanıtlar Neandertallerin Avrupa’da yaşadığını göstermekte.
Oxford Üniversitesinde ekoloji ve evrim alanında doktoralı araştırmacı ve çalışmanın başyazarı olan Claudio Quilodrán, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Önerdiğimiz şey basit bir açıklama. Bu sadece göç.” dedi.
Çalışmada yer almayan Wisconsin-Madison Üniversitesi paleoantropologlarından John Hawks, Neandertal genomunun 13 yıl önce ilk kez dizilenmesinden bu yana modern insan ve Neandertal genlerinin karışması hakkında sorular olduğunu söyledi.
Hawks, Live Science’a yaptığı açıklamada; Neandertal genlerine sahip olmanın insanların hayatta kalmasında önemli bir avantaj ya da dezavantaj yaratmadığını, dolayısıyla bazı popülasyonların bu genleri diğerlerinden daha fazla taşımasının nedeninin muhtemelen doğal seçilim olmadığını söyledi. İnsanlar, Doğu Asyalıların Hindistan veya İran gibi bilinmeyen bölgelerde başka Neandertal popülasyonları ile karşılaşarak genlerin karışmış olabileceğini öne sürdüler, ancak bu sadece bir spekülasyondan ibaret.
Hawks, “Bu senaryo bunun gerekli olmadığını söylüyor. Bu farkı sadece bir genişlemeye dayanarak açıklayabiliriz.” dedi.
Araştırmacılar, erken Homo Sapiens Dönemi insanının Afrika’dan yayılıp Yakın Doğu ve Avrupa’daki akrabaları ile buluşması durumunda, anatomik açıdan modern yapıya sahip insanlarda Neandertal DNA’sının Avrupa’da Asya’ya göre daha yüksek olduğunu buldu. Avrupalı insanlarda Neandertal genindeki azalım daha sonra gerçekleşmiş.
Hawks, Doğu Asya’nın benzer bir göç akını görmediğini, bu nedenle çiftçilerin kendi topraklarında yaşadığını; dolayısıyla Doğu Asya genetiğinin aynı şekilde seyrelmediğini söyledi. Araştırmacılar bulgularını 18 Ekim’de Science Advances dergisinde yayımladı.
Araştırmada yer almayan paleoantropolog ve Washington D.C.’deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesinde İnsan Kökenleri Programının direktörü Richard Potts, “Bu makalenin büyüleyici yanı, şu anda mevcut olan muazzam miktarda antik DNA kanıtını dikkate alması.” dedi.
Potts, Live Science’a Neandertaller ve modern insanlar arasındaki karşılaşmaların 40.000 yıldan bile daha önce gerçekleştiğini söyledi. 13 Ekim’de, Pennsylvania Üniversitesinden bir grup araştırmacı Current Biology dergisinde, 75.000 yıldan çok önce, bir grup modern insanın Avrupa’da Neandertallerle karşılaştığını, onlarla melezleştiğini ve daha sonra Neandertal genomunun %6’sında iz bırakarak öldüğünü bildirdi.
Potts, “Bu çok akışkan bir sistem. Bu makalenin böyle bir şeyi hesaba katmasına gerek yoktu, ancak bu ek karmaşıklık göz önüne alındığında gerçekten ilginç olacak.” dedi.
Derleyen: Burçin Bağatur