- Çinli araştırmacılar, aynı türden iki embriyonun hücrelerini birleştirerek dünyanın ilk yaşayan kimerik maymununu yarattılar.
- Buluş, yedi günlük ve beş günlük embriyolardan alınan hücrelerin birleştirilmesini içeriyor.
- Bu başarı, nesli tükenmekte olan hayvan popülasyonları ve in vitro fertilizasyon araştırmalarındaki ilerlemeler açısından önemli sonuçlar doğurabilir.
Çinli araştırmacılar, fosforlu yeşil gözlere ve parlayan sarı parmak uçlarına sahip dünyanın ilk canlı kimerik maymununu ortaya çıkardı. Bu çığır açan yaratım, primat gelişiminde benzeri görülmemiş bir başarı olan aynı türden iki embriyonun hücrelerinin kaynaşmasını içeriyor.
Ekip, yedi günlük ve beş günlük embriyolardan alınan hücreleri birleştirip bunları dişilere naklederek her ebeveynden genetik olarak farklı DNA’ya sahip kimerik bir maymun elde etti. Kimerik maymun; beyin, kalp, böbrek, karaciğer, gastrointestinal sistem, testisler ve sperm oluşturan hücreler dahil olmak üzere çeşitli dokularda donör hücreleri sergiledi.
Bu başarının, nesli tükenmekte olan hayvan popülasyonlarını artırma çabalarına yardımcı olma ve tüp bebek konusundaki çalışmaları ilerletme potansiyeline sahip önemli sonuçları var.
Çin Bilimler Akademisi tarafından yürütülen araştırma, özellikle yedi günlük bir embriyodan alınan kök hücrelere odaklandı. Süreç, 12 gebelik ve altı canlı doğumla sonuçlandı. Bu doğumlardan biri olan bir bebek maymun 10 gün boyunca hayatta kaldı.
Bu başarı, canlı maymunların bağışçı hücre katkılarının çok daha düşük olduğu önceki girişimlere göre belirgin bir iyileşmeyi temsil ediyor.
Etik kaygılara rağmen araştırmacılar, gelecekteki bilimsel çalışmalar için konakçı hayvanlarda embriyonun hayatta kalmasının altında yatan mekanizmaları araştırmayı ve kimerik maymunların sağlığını ve ömrünü uzatmayı amaçlıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt