- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü Moskova’da düzenlenen bir konferansta Rusya’nın yapay zeka hedeflerinden bahsetti.
- Putin, açıklamasında Batı’ya karşı yapay zeka geliştirmek için yeni bir ulusal strateji planladığını söyledi.
- Putin, Batı’dan gelen yapay zekayı Rusya’ya karşı seçici ve ön yargılı buluyor.
Rusya, yapay zeka yarışında iddiasını ortaya koyuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü Moskova’da düzenlenen Artificial Intelligence Journey konferansında ülkesinin yapay zeka hedeflerinden bahsetti. Putin, Batı’nın bu güçlü teknoloji üzerindeki etkisine karşı koymak için ulusal bir yapay zeka geliştirme stratejisi planladıklarını açıkladı.
“Bir şeyi yasaklayamazsınız. Eğer yasaklarsak o zaman başka bir yerde gelişecektir ve biz geride kalacağız.” diyen Putin, yapay zeka konusundaki etik sorunların geleneksel Rus kültüründen yararlanılarak çözülmesi gerektiğini söyledi.
Yeni stratejinin hedeflerini özetleyen Putin, Rusya’nın üretken yapay zeka ve büyük dil modelleri konusunda araştırmalarını yoğunlaştıracağını belirtti. Rusya, bu hedef doğrultusunda süper bilgisayar gücünü artıracak ve üst düzey yapay zeka eğitimi verecek. Putin, Rusya’nın hedeflerine ulaşması için yasaları değiştirecek ve konu ile ilgili uluslararası iş birliğini artırmak için çalışacak.
Putin, konuşmasında mevcut yapay zeka modellerinin ön yargılı olduğundan ve Rus kültürünü göz ardı ettiğinden de yakındı. Putin’e göre bunun sebebi bu modellerin genelde yalnızca İngilizce veri setlerini kullanması ve bunun yanı sıra bunların sadece geliştiriciler tarafından “uygun” veya “elverişli” bulunan bir havuzdan seçilmesi.
Sonuç olarak Putin’e göre bir algoritma makineye Rusya’nın, Rus kültürünün, biliminin, müziğinin, edebiyatının var olmadığını söyleyebilir ve dijital alanda bir tür ortadan kaldırmaya yol açabilir.
Yapay zeka alanında kim ne kadar güçlü?
Şu anda yapay zeka araştırmalarına hakim olan tüm ülkeler İngilizce konuşuyor. Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü’nün (HAI) raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, en fazla sayıda makine öğrenme sistemi olan ülke sıralamasında en üst sıralarda.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 16 önemli makine öğrenme sistemi bulunuyor. Birleşik Krallık’ta ise sekiz tane var. HAI’nin hesabına göre Rusya’da sadece bir tane önemli makine öğrenme sistemi var. Benzer şekilde bu sistemlerin yazarlarının 300’e yakını ABD kökenli. Diğer 140’ı ise Birleşik Krallık’tan. Listede Rusya’dan sadece üç kişi var.
Yapay zekanın insanlık için yaratabileceği potansiyel tehlikelere ilişkin endişeler en sadık yapay zeka araştırmacılarını bile ikiye böldü. Bazıları bu teknolojinin yanlış ellerde büyük sorunlara yol açacağını düşünüyor. Örneğin yapay zekanın babası olarak adlandırılan araştırmacı Geoffrey Hinton, yarattığı yapay zeka araçlarını kullanan “Putin gibi kötü aktörlerden” endişe duyduğunu söylemişti.
Putin ise Batı’nın yapay zeka üzerindeki tekelinin kabul edilemez, tehlikeli ve uygun görülemez olduğunu söylüyor.
Derleyen: İsa Arslan