- Pentagon yetkilileri, kendini kontrol edebilen silahlarla ilgili yapay zeka girişimlerini hızlandırdı.
- Pentagon planlamacıları, yapay zeka ile geliştirilmiş insansız hava araçlarını insan ve makinelerden oluşan karma takımlarda kullanmayı planlıyor.
- Pentagon’un Replicator olarak adlandırılan yeni projesi; yapay zeka ile kontrol edilen, küçük, sayıca fazla ama ucuza üretilebilen insansız hava aracı orduları oluşturmayı hedefliyor.
ChatGPT’nin 2022’nin sonunda dünyayı sallamasının ardından büyüklü küçüklü birçok şirket ve devlet yapay zekaya yatırım yaptı. Bunların büyüklerinden olan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu da halihazırda kullanılan yapay zeka teknolojilerini daha sıkı bir şekilde operasyonlarına entegre etme üzerine çalışıyor.
ABD, yapay zekayı bundan önce özel harekat kuvvetlerinin görevlerinde küçük boyutlu gözcü insansız hava araçlarını (İHA) uçurmak ve Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna’ya yardımcı olmak için kullandı. Yapay zekanın yetenekleri arasında askerlerin durumunu takip etmek, uçakların ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunu tahmin etmek ve rakipleri uzaydan takip etmek gibi birçok iş var.
Pentagon’un yapay zeka ile ilgili yeni hedefi, Çin’e ayak uydurmak için yapay zeka tarafından kontrol edilen ve “harcanabilir” binlerce aracı 2026 yılına kadar sahaya sürmek. Replicator olarak adlandırılan bu iddialı girişim; çok yavaş ilerleyen ABD askerî inovasyonunu küçük, akıllı ve ucuza çok sayıda üretilebilen platformdan yararlanarak hızlandırmayı amaçlıyor.
Bilim insanları, endüstrinin uzmanları ve Pentagon yetkilileri; ABD’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde insanlardan bağımsız silahlara sahip olacağı konusunda hemfikir. Yetkililer silahların kontrolünün her zaman insanlarda olacağında ısrar etseler de uzmanlar veri işleme hızındaki artışın ve makineler arası iletişimdeki ilerlemelerin insanları kaçınılmaz olarak denetleyici rollere indirgeyeceğini söylüyor.
Bu durum, özellikle de beklendiği gibi bu silahların insansız hava aracı sürüsü halinde toplu olarak kullanılması halinde geçerli olacak. Pek çok ülke bu tür silahlar üzerinde çalışıyor. Ne Çin, ne Rusya, ne İran, ne Hindistan ne de Pakistan askerî yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanmak için herhangi bir taahhüt imzaladı.
Pentagon’un çıkınında, halkın bilgisine açık ve çoğu hala test aşamasında olan 800’den fazla yapay zeka projesi var. Fakat Pentagon’un kendini tam olarak kontrol eden herhangi bir silah sistemini resmi olarak değerlendirip değerlendirmediği belli değil. Pentagon sözcüsü, bu zamana kadar konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.
Derleyen: İsa Arslan