- Yeni bir anket, Amerikalı çalışanların büyük çoğunluğunun yapay zekanın kendilerinin yerini alabileceğini düşündüğünü gösterdi.
- Yapay zekanın faydalarını kabul eden çalışanlar, teknolojinin sektörleri üzerindeki etkisi konusunda düşünceli.
ChatGPT gibi “üretken” yapay zeka araçlarının kamu kullanımına sunulmasından çok önce yapay zekanın mevcut birçok iş kolunda insanların yerini alacağına dair korkular vardı. Yeni verilere göre Amerikalı çalışanların çoğu yapay zekanın kendi işlerini yapabileceğine inanıyor.
Spokeo tarafından yapılan yeni bir ankete göre ABD çalışanlarının büyük çoğunluğu yapay zeka araçlarının kendilerinin yerini alabileceğini kabul ediyor.
Anket katılımcıları yapay zekanın potansiyel faydalarını kabul ediyor. Fakat ankete katılan 1.027 katılımcının %66,6’sı yapay zekanın işyerindeki görevlerini yerine getirebileceğini kabul ederken %74,8’i teknolojinin bir bütün olarak sektörleri üzerindeki etkisi konusunda endişeli.
Spokeo CEO’su Harrison Tang FOX Business haber sitesine verdiği bir demeçte, “Yapay zekanın dünyayı ele geçirmesiyle ilgili manşetlerin atıldığı bir yılın ardından her 3 kişiden 2’sinin artık yapay zekanın kendi işlerini yapabileceğini düşünmesi şaşırtıcı değil.” dedi. “ChatGPT’nin dünya üzerinde bu kadar etkili olacağını asla hayal edemezdik.”

Anket, Amerikalı çalışanların yapay zekanın işlerine yapabileceği etki konusunda iyimser olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların %78,1’i teknolojinin iş stresini azaltabileceğine inanıyor. %76,7’sı ise yapay zekanın ortalama bir Amerikalı için haftalık çalışma günü sayısını azaltacağını düşünüyor.
Ankete katılanların %79,1 gibi büyük bir çoğunluğu, işverenlerin ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları için eğitim sunması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Tang, halkın çoğunun uzun vadeli faydalar görürken kısa vadede geçim kaynakları için endişelerini dile getirdiğini söyledi. Tang’e göre korkuların kaynağı bilinmezlik. Tang, iş sahiplerinin konuyu teknolojinin faydalarını vurgulayarak ve çalışanlar arasındaki endişeleri hafifleterek ele almaları gerektiğini söylüyor.
Derleyen: İsa Arslan