- Pentagon bilim insanları, “geleceğin askeri” konulu bir toplantıda hisleri bastırılmış süper asker üretmeye yönelik teknolojileri konuştu.
- Geleceğin askerleri ağrı kesicilerle doldurulacak, vücutları sibernetik eklentilerle geliştirilecek ve görev süreleri tamamlandığında muhtemelen yok edilecek.
- Pentagon yetkililerine göre ABD, Yüzbaşı Amerika ve Demir Adam’dan esinlenen askerler geliştirilen bir geleceğe doğru bakıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki ordular, savaş meydanında askerlerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Teknoloji uzun zamandır bu konuda önemli rol oynuyor. Amerika’daki bir grup askeri görevli, çarşamba günü süper asker geliştirme olasılığını tartışmak üzere bir zirvede bir araya geldi. Bilimciler; burada üreme programları, Marvel filmleri, Matrix ve sibernetik implantlar gibi konular da dahil gerçek bir süper asker yaratmak amacıyla araştırılan çeşitli teknolojileri konuştu.
Görüşme; kısaca I/ITSEC (The Interservice/Industry Training, Simulation and Education Conference) olarak bilinen bir konferans sırasında gerçekleşti. I/ITSEC, askeri liderlerin iş konuşmak için geldiği ve simülasyon şirketlerinin yeni ürünlerini tanıttığı yıllık bir konferans. Burada askeri yöneticiler ve generaller sanal gerçeklik kaskları takıp VR simülasyonlarının erdemleri hakkında konuşuyor. Etkinliğin tanıtım afişinde, “Önceden hazır olmayı ve ölümcüllüğün sınırlarını zorlayarak biliş savaşını kazanmak” yazıyor.
Amerikan ordusu ve savunma sanayisinin (İngilizcede Military Industrial Complex) beş ünlü üyesi, zirvenin gerçekleştiği Florida’da “Siyah Kuğu – Süper Askerin Doğuşu” panelinde süper askerleri tartışmak üzere bir araya geldi. Defense Acquisition University üyesi analist Lauren Reinerman-Jones’un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ABD Ordusu Geliştirme Komutanlığı (U.S. Army Developmental Command) temsilcileri George Matook ve Irwin Hudson, araştırmacı bilim adamı J.J. Walcutt ve Hava Kuvvetlerinde beyin stimülasyonu üzerine çalışan Richard McKinley yer aldı.
I/TSEC, panelin reklamını Halo oyun serisinin genetik olarak geliştirilmiş askeri Master Chief’in yanında poz veren uzmanların bir resmiyle yaptı.
Katılımcılar ne konuştu?
Konuşmacılar, şu an alanlarında nelerin mümkün olduğu ve gelecekteki ihtimaller hakkında çeşitli etik kaygıları ele aldı. Konuşmada bilim kurgu hikayelerine sık sık atıf yapıldı.
Reinerman-Jones konuşmasına, “Süper asker deyince aklımıza genellikle ne gelir? Marvel’ı düşünürüz, değil mi? Yüzbaşı Amerika, Demir Adam…” diyerek başladı.
Walcutt konuşmanın başlarında yapay kan ve gece görüş gözlüklerinin göz damlalarıyla değiştirilmesi gibi Pentagon’un şu an üzerinde çalıştığı iki teknolojiden bahsetti. Walcutt’ın sunumunda Robocop’a atıfta bulunan bir alıntı yer aldı. “Geliştirilmiş askerler; hızlı koşan, uyumaya ihtiyaç duymayan, çok az yiyip içen ve her zaman savaşabilen biyonik adamlara indirgenecektir. Yeni bir tür: Homo robocopus.” yazıyordu.
Tartışmanın sonuna doğru bir izleyici, bilimcilere eski askerlerin askerlik hizmeti karşılığında sağlanan genç bedenlerle savaştığı bir geleceği anlatan bir romanı okuyup okumadıklarını sordu. Ardından bu teknolojinin Amerikan askerleri için uygulanabilirliğini sorarak devam etti. Katılımcılar bunun harika bir fikir olduğu konusunda fikir birliğine vardı.
Ardından gelen başka bir konuda konuşan beyin stimülasyonu uzmanı McKinely, Matrix’in gerçek olmaya başladığını söyledi. McKinely’nin sözlerini okurken Matrix’in bir sahnesinde Keanu Reeves’in canlandırdığı Neo’nun zihnine anında kungfu yüklenen sahneyi düşünebilirsiniz.
McKinely, “Beyne yüksek çözünürlükte yazı yazabilen teknolojileri incelemek üzere Teledyne adlı bir şirketle birlikte çalışıyoruz.” dedi. “Henüz çok erken, dolayısıyla daha yapılacak çok şey var. Ancak bu gelecekte olacak bir şey. Herhangi bir ameliyat olmadan, vücudu kesmeden doğrudan beyninize bilgi yazabilen bir cihaz takabileceğiz.”
Süper asker üretme konusundaki etik kaygılar
Konuşmanın büyük bir bölümü süper asker yaratmanın etik ve yasal sınırları üzerine döndü.
Hudson, sonlara doğru yeni teknolojilerin maliyet/fayda oranlarının yapılan işe değmeyebileceğini belirtti. Yapay geliştiricilerin kullanıcıya ağır bedeller ödettiğine, insanvücudu mühendiği yapmanın sonuçlarının ciddi olabileceğine dikkat çekti.
Reinerman-Jones takiben, “Peki bir bireyde bu tür değişiklikler yaparsanız onun hizmet süresi dolduğunda ne yapmalı? Ne oluyor? Yoksa ömür boyu devlete mi ait olacaklar?” diye sordu.
Hudson, şakayla karışık “Yok edilmeli.” dedi. Katılımcılar güldü.
Derleyen: İsa Arslan