- Bu yıl düzenlenen Sürdürülebilirlik Forumu’nda katılımcılar, dijital altyapının sürdürülebilir kalkınmayı nasıl geliştireceğiyle birlikte daha yeşil ve kapsayıcı akıllı bir dünya inşa etmenin yollarını masaya yatırdı.
- Düzenlenen forumda Huawei, yaklaşık 80 ülkede, kırsal bölgelerde yaşayan 90 milyon kişiye bağlantı desteği sağladığını açıkladı.
- Huawei, geçen yıl küresel taahhüdü imzalayarak 2025 yılına kadar 80’den fazla ülkede, yaklaşık 120 milyon kişiye bağlantı desteği sağlama hedefini açıklamıştı.
Bu yıl “Teknoloji ile Birlikte Gelişmek” temasıyla düzenlenen 2023 Sürdürülebilirlik Forumu’nda, UTB Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, BM sürdürülebilir kalkınma çözümleri ağı başkanı ve BM kalkınma için genişbant komisyonu komiseri Jeffrey Sachs’ın ve aralarında Pakistan ile Gana bakanlıklarının temsilcilerinin de bulunduğu komisyon bir araya geldi. Katılımcılar, dijital altyapının sürdürülebilir kalkınmayı nasıl geliştireceğiyle birlikte daha yeşil ve daha kapsayıcı akıllı bir dünya inşa etmenin dinamiklerini de masaya yatırdı.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (UTB) Partner2Connect Dijital Koalisyonuna verdiği taahhüt kapsamında, Huawei yönetim kurulu başkanı Dr. Liang Hua, forumda iki kurum arasındaki iş birliğini duyurdu. UTB tarafından başlatılan P2C koalisyonu, dijital erişimden yoksun ülke ve bölgelerdeki uzak topluluklara öncelik vererek dijital dönüşümü teşvik etmişti. Huawei de geçen yıl küresel taahhüdü imzalayarak 2025 yılına kadar 80’den fazla ülkede, yaklaşık 120 milyon kişiye bağlantı desteği sağlama hedefini açıklamıştı. Şirket, bu yıl ise yaklaşık 80 ülkede, kırsal bölgelerde yaşayan 90 milyon kişiye bağlantı desteği sağlayarak hedefine yaklaştığını belirtti.
Dr. Liang Hua yaptığı değerlendirmede, bağlanabilirlik ve bilgi işlem gücü gibi yeni nesil dijital altyapı teknolojilerinin de sosyo-ekonomik kalkınmayı sağlamak için en az fiziksel altyapı kadar önem taşıdığını söyledi. Ayırca Hua, “Bu yeni altyapı, sürdürülebilir kalkınma açısından çok önemli olacaktır. Bilgi işlem, dijital ekonomide üretkenliğin temel itici gücüdür. Bilgi işlem altyapısının daha hızlı yaygınlaştırılması, birçok sektörde dijital geçişi hızlandırmaya yardımcı olacak, dijital ve gerçek ekonomilerin daha derin entegrasyonunu teşvik edecektir. Bu da küresel ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı daha da ileriye taşıyacaktır.” dedi.
UTB genel sekreteri Doreen Bogdan-Martin ise şunları söyledi, “Teknoloji ve sürdürülebilir kalkınmaya birlikte ihtiyacımız var. Teknoloji ile gelişelim, toplum ve gezegenimiz için, ilerici ve dijital bir gelecek inşa edelim.”
Huawei, dijital yeteneklerin aynı zamanda gelecekteki teknolojik yeniliklerin de anahtarı olduğuna inanıyor. Şirket bu amaçla, daha yaygın dijital katılımı teşvik etmek ve geleceğin liderlerini yetiştirmek üzere, “Huawei Ortaklığında UTB Generation Connect Genç Liderlik Programı” adlı bir burs programına da imza attı. Huawei kamu işleri ve iletişim departmanı başkanı Jeff Wang yaptığı değerlendirmede, “Huawei, bu önemli amaç için UTB ile hareket etmekten ve genç vizyonerlerin tüm dünyada dijital kapsayıcılık için somut bir etki yarattığını görmekten gurur duyuyor. Katılımcıların alacağı destek, projelerine finansal katkı, UTB ve Huawei uzmanlarından mentorluk alma ve ortak etkinliklere katılma fırsatlarını içeriyor.” dedi.
UTB telekomünikasyon geliştirme bürosu direktörü Dr. Cosmas Luckyson Zavazava, UTB ve Huawei’in ortak çabaları sayesinde gençlerin dijital dünyayı daha fazla öğreneceklerini, katkıda bulunacaklarını ve liderlik edeceklerini dile getirdi. Gençlerin gelişen küresel dijital ekosistemde sınırları zorlamalarını ve önemli katkılarda bulunmalarını istediklerini de sözlerine ekleyen Zavazava açıklamalarını, “Huawei’ye bu önemli ortaklık için teşekkür ediyor ve bu yenilikçi projenin küresel etkisini görmeyi dört gözle bekliyorum.” diyerek bitirdi.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel